Zvonko Marković: Za mene su ikone stila...

Autor:

Poznati dizajner Zvonko Marković slavi dve decenije uspešnog rada. Novu kolekciju ćemo premijerno moći da vidimo u Novom Sadu, a evo i šta on kaže o modnoj sceni, svom radu, modnim ikonama - i to nije Kendal Džener ili neka slična cica.

0
A- A A+
Zvonko Marković Foto: MONDO Zvonko Marković

Ako bi vaš rad tokom dve decenije karijere morao da stane u dve rečenice, koje bi to rečenice bile?

"’Živeti za inspiraciju" i "stvarati magiju’.Mojih 20 godina rada je bilo puno neverovatnih trenutaka. Doživeo sam da sam nagrađivan od najelitnijih svetskih kulturnih institucija i da su moje haljine obožavane od miliona", kaže Zvonko Marković.

U jednom intervjuu ste rekli da u modu ugrađujete lični pogled na svet. Kakav je svet bio kada ste pripremali kolekciju kojom obeležavate dve decenije svog rada?

"Svet je jedno mesto koje je, koliko god mi pokušavali da ga upoznamo, za nas neistraženo. U svet oko mene je utkana lepota, ljubav i magija. Svet koji titra od emocija. Naravno, pun je neprestanih novih životnih izazova. Ove dve decenije su proletele, ali kad vidim neverovatne rezultate koje sam postigao zapitam se kako sam to uspeo da uradim za tako kratko vreme".

Od 26. do 29. aprila u Novom Sadu će se održati Serbia Fashion Week, a Zvonko Marković će 28. održati reviju. Da li je možda pripremio neko iznenađenje?

"Sama revija je iznenađenje, nova kolekcija koja će premijerno biti prikazana u Novom Sadu na Serbia Fashion Weeku. Mislim da je bilo neophodno proslaviti ovaj ljubilej sa publikom koja te voli, poštuje i ceni".

Koko Šanel je rekla da žena može da bude previše obučena, ali nikada ne može da bude previše elegantna. Mislite li i vi tako?

"Savremeno vreme postavlja nove standarde. Pitanje je onoga šta žena želi da postigne svojim pojavljivljanjem. Nekada efekat koji želi da postigne mora da nadmaši očekivano. Ženska garderoba danas nije samo odraz elegancije, već svojevrsna izjava ličnog stava. Ne zaboravite da su modeli Koko Šanel upravo bili ti koji su skandalizaovali javnost u momentima njenog probijanja u svetu mode".

Prodaje li danas garderobu ime ili kvalitet?

"Nažalost, garderobu danas u svojevrsnom prezasićenju robom svuda oko nas i njenom dostupnošću najčesce prodaje brend i mudro smišljene marketinške kampanje. To je na neki način uvreda za ljude koji se trude da donesu kvalitet iznad svega. Ali, takva je priroda stvari".

Koji je vaš savet mladim dizajnerima da bi izgradili sopstveni stil i izbegli uniformisanost?

"Naći sopstveni stil je jako teško i na malom tržistu kao što je Srbija to je svojevrstan luksuz. Lako je biti zaveden svetskim brendovima i njihovom estetikom, ali raditi svoje, a ne podražavati druge jako je teško. To je put kojim svaki kreator krene na način na koji ume, ali afirmacija svog ličnog stila uvek bi trebalo da bude ultimativni cilj. Ako nešto proizvode veliki jeftini instant brendovi, nije cilj dizajneru da nudi iste stvari i da se takmiči sa cenom tih brendova. To je nemoguća misija".

Koliko se srpska modna scena promenila tokom ovih dvadeset godina vašeg rada?

"Modna scena se neprestano menja. Na mojim počecima ženski sako je bio ultimativna ‘must have’ stvar. Već u narednih 10 godina haljina je preuzela primat, a kožni mantil i kaput je zamenila rokerska jakna. Moda je fluidna i neprestano se menja. Kada sam počinjao i pravio prve modne korake postojali su jasno definisani trendovi za svaku sezonu u pogledu boje i formi... Sad je totalna anarhija koju neko ko ne prati pomno modu nema šanse da isprati. Takođe, skupi i luksuzni plemeniti materijali zamenjeni su biološko ekološkim materijalima čije bojenje nije zagadilo prirodnu okolinu. Ekologija je postala modni ‘must have’, a plemenitost i luksuz polako nestaju".

Ko je, prema vašem mišljenju, ikona stila današnjice?

"Ikona stila je osoba koju obožavaju dece od 13 do 19 godina. To su osobe koje formirau ukus novih generacija. Moj ukus davno su formirale Eni Lenoks i Madona. A ukus današnje omladine formiraju neki drugi likovi. Za mene, ikone stila uvek će biti upravo ove dve plavuše".

Koji cilj ste sebi postavili za predstojeće proleće i leto? Da li će to biti period koji će obeležiti odmor ili rad?

Mislim da sam zaslužio odmor, ali znajući sebe, rad će biti moj izbor. Ne volim da propuštam prilike. Leto će u svakom slučaju biti sunčano u Rimu, takođe vrlo verovatno - radno. Međutim, ljudima kao meni to nije problem, jer kada je posao kojim se uspešno bavite ujedno i vaša najveća ljubav, onda rad u isto vreme predstavlja i uživanje".

Povezano

Sve vesti