Beta

EK: Mogu pregovori i sa Makedonijom i Albanijom

Autor:

Evropska komisija preporučila je otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom i Albanijom u najnovijem izveštaju o napretku u evrointegracijama za zemlje Zapadnog Balkana.

0
A- A A+

Makedonija je uglavnom prevazišla duboku političku krizu, ocenila je EK, dodajući da se šteta nastala proteklih godina ne može izbrisati preko noći i da će za strukturalne reforme biti potrebne godine.

"Politička volja da se nastavi napred još jednom je jasno prisutna. Vidi se pozitivna promena političkog mentaliteta širom društva, čiji je nedostatak bio glavna prepreka reformama proteklih godina", navodi se u izveštaju.

EK je ocenila da postoji iskrena želja da se sprovedu reforme i da je dosta urađeno na tom planu, uključujući pripremu i usvajanje strategija i zakona uz "inkluzivne i transparentne konsultacije" sa svim akterima.

"U svetlu postignutog napretka, Evropska komisija preporučuje da se otvore pristupni pregovori s Makedonijom. Održavanje i produbljivanje momentuma u procesu realizacije hitnih reformskih prioriteta biće odlučujući za dalji napredak zemlje", piše u izveštaju.

Makedonci se baš brinu zbog britanskog špijuna

EK je dodala da će podržati taj proces i da će u tom cilju primeniti pojačani pristup za pregovaračka poglavlja o pravosuđu i osnovnim pravima i o pravdi, slobodi i bezbednosti.

Preporuku za otvaranje pregovora dobila je i Albanija, pošto je nastavila da ostvaruje "stabilan napredak" u primeni pet ključnih prioriteta za otvaranje pregovora.

"Reforme u javnoj upravi su konsolidovane, s ciljem jačanja profesionalizma i depolitizacije", ocenila je EK.

U izveštaju se dodaje su sprovedene dodatne mere za jačanje nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudskih institucija, posebno kroz napredak u sprovođenju sveobuhvatne pravosudne reforme, uključujući "prve konretne rezultate u proveri svih sudija i tužilaca".

Albanija je preduzela i odlučne napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i dodatne mere za jačanje efikasne zaštite ljudskih prava pripadnika manjina, uključujući Rome.

Preporučivši otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom, EK je istakla da zemlja mora da nastavi započete reforme u ključnoj oblasti vladavine prava i da je potrebno da rezultati u proveri sudija i tužilaca ostanu opipljivi.

Povezano

Sve vesti