Već znamo da je redovno konzumiranje voća i povrća važno za zdravlje, ali je veoma bitno i za psihičko zdravlje. Evo koje voće i povrće je najbolje i zašto treba da ga jedete sirovo.
Konzumiranje sirovog voca i povrca može da popravi raspoloženje, apetit i otkloni mogucnost depresije, kažu naucnici.
Sirova šargarepa i spanac mogu da otklone mogucnost depresije jer sadrže više esencijalnih hranjivih sastojaka. Takode, sirovo voce i povrce bolje je za mentalno zdravlje od kuvanog, konzerviranog ili obradenog.
Doktor Tamlin Koner sa Univerziteta Otago rekla je da kuvanje i obrada voca i povrca smanjuje nutritivne vrednosti.
Naucnici sa Novog Zelanda utvrdili su da se kod osoba koje konzumiraju više sirovog voca i povrca poboljšalo ukupno psihološko stanje, ukljucujuci pozitivno raspoloženje i životno zadovoljstvo.
Naucnici su utvrdili listu voca i povrca koje ima najbolje efekte ako se konzumira sirovo - šargarepa, banane, jabuke, povrce tamnozelenih listova kao što je spanac, grejpfrut, zelena salata, citrusno voce, sveže bobice, krastavac i kivi.
Drugi faktori koji uticu na mentalno zdravlje su fizicka aktivnost, san, hronicna zdravstvena stanja i, generalno, nacin ishrane.
Takode, naucnici su utvrdili da seckanje povrca povecava njihova hranljiva svojstva, odnosno oslobada zdrave enzime koji pomažu proces varenja.