Maja Gojković: Nema načina za kažnjavanje Šešelja

Autor:

Predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković još jednom o incidentu u režiji Vojislava Šešelja: "Kako da ga kaznim? Nisam bila tu, nisu bili tu ni moji gosti. Nijedna novina, niko nije fotografisao, ni mobilnim telefonom".

Maja Gojković: Nema načina za kažnjavanje Šešelja Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Šta se dešavalo u holu Skupštine Srbije i da li je vođa radikala Vojislav Šešelj zaista izazvao incident, kojim se diči i on i njegovi sledbenici, i dalje nije poznato.

Zbog toga što je, navodno oborio zastavu Hrvatske, a potom je gazio, da bi potom opsovao hrvatske zvaničnike koji su bili u zvaničnoj poseti, delegacija Hrvatskog sabora je prekinula vizitu i vratila se u Zagreb.

Zbog Šešelja - Hrvati prekinuli posetu Beogradu!

Međutim, i u Hrvatskoj se posumnjalo u verodostojnost reči Vojislava Šešelja i njegove stranke, koja se u saopštenju pohvalila ovim aktom.

Jedno od glavnih pitanje posle ovog incidenta, osim toga da li se zaista dogodio onako kako tvrde radikali, bilo je - zašto Šešelj nije kažnjen (ovo mu nije prvi put da skrnavi obeležja druge zemlje - već je plaio zastave Hrvatske i Evropske unije)?

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković na na to odgovara:

"Kako da ga kaznim? Nisam bila tu, nisu bili tu ni moji gosti. Nijedna novina, niko nije fotografisao, ni mobilnim telefonom".

Dodaje i da po Poslovniku ne može da kazni Šešelja, da sankcioniše nešto što se desilo ispred zgrade parlamenta i za šta nema ni snimka, ni bilo kakvog traga. 

U izjavi za TV Pink, ona je navela da su joj članovi delegacije Hrvatskog sabora rekli da ih je Šešelj uvredio i opsovao.

"O tome šta se dešavalo ispred (parlamenta) imam neka svedočenja da je (Šešelj) pokušavao da otme zastavu, služba obezbeđenja mu to nije dozvolila. Onda je postament pao i u tom trenutku kažu da je on pokušavao da zgazi zastavu. Verovatno je uspeo i da je zgazi", rekla je Maja Gojković.

Ispričala je da je obezbeđenje, kada je Šešelj potom ušao u parlament, napravilo živi zid ispred sledeće zastave Srbije i Hrvatske i profesionalno ih zaštitio.

O ZAHTEVIMA DA SE ŠEŠELJU ODUZME POSLANIČKI MANDAT

Povodom pojedinih zahteva da se Šešelju oduzme mandat zbog presude Haškog tribunala kojom je osuđen na 10 godina zatvora, Gojković kaže da neće da komentariše presude suda. "Da li oduzeti nekome mandat ili ne, bojim se da Aleksandra Jerkov i drugi poslanici neće moći neće ovoga puta da imaju uspeh", kaže Gojković. Dodala je da, ako je neko odslužio i izdržao kaznu kao što piše u presudi, on nastavlja svoj život jer u presudi nema oduzimanja nekih građanskih prava. "Tim pitanjem treba da se pozabave pravnici", kaže predsednica parlamenta.

Dodala je da kamera ne može da potpuno obuhvati deo ispred skupštine zbog mrtvog ugla, te da nema traga da je Šešelj gazio hrvatsku zastavu kako sam tvrdi.

"Svi visoki zvaničnici Srbije su osudili incident koji se desio. Niko ne sme da psuje, a kamoli da gazi zastavu jedne države. Uvek smo bili dobri domaćini i to je nešto što je nedopustivo", kaže Gojković.

Ispričala je da je istog dana pozvala predsednica vlade, Ana Brnabić, jer je mislila da može da joj opiše taj incident.

"Nisam znala da opišem incident, nisam mogla jer nisam bila tu", kaže Gojković.

Dodala je i da joj je žao što je hrvatska delegacija prekinula posetu jer su, dodaje, razgovori bili konstruktivni i u prijateljskoj atmosferi.

Istakla je da treba osuditi svako nasilje, i fizičko i verbalno, jer je to jedan primitivizam.


"Zaista mi je žao što su razgovori sa hrvatskom parlamentarnom delegacijom prekinuti. U jednoj vrlo lepoj prijateljskoj atmosferi sam razgovarala sa predsednikom hrvatskog Sabora, (Gordanom) Jadrokovićem. Nastavili smo u tako dobrom duhu, da želimo da sarađujemo i da rešavamo pitanja koja su u interesu oba naroda", rekla je Gojković gostujući na TV Pinku.

Ona je ukazala da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije prekinuo posetu Zagrebu februara ove godine, kada ga je na Markovom trgu, dok je prelazio iz zgrade vlade u zgradu Sabora, zaskočio poslanik HDZ Miroljub Bulj, a ni taj poslanik, podsetila je, nije kažnjen.

"Da vidimo na koji način su oni sankcionisali ponašanje poslanika Sabora i kako onda kao primer da uzmemo i da isto to uradi i Srbija", kaže Gojković.

Predsednica parlamenta je rekla da bi Bulj i nju izvređao kada bi otišla u Sabor, a poziv za posetu će, kazala je, naravno prihvatiti, ako je neko bude pozvao. 

"Iskreno smo osudili ovaj incident. Bilo kakvu i naznaku gaženja zastava, simbola, obeležja suverene države u Srbiji ne sme da se dešava. Nadam se iskreno da će ovaj incident pasti u zaborav i da će državni i nacionalni interesi dve države prevladati i da ćemo nastaviti da razgovaramo", rekla Gojković.

Povezano

Sve vesti