Tanjug

Vučić sa Sorošem o položaju Roma

Autor:

Tema razgovora predsednika Srbije i zamenika predsedavajučeg Fondacije za otvorenoe društvo, je bila unapređenje i korišćenje potencijala romske zajednice u oblasti razvoja preduzetništva.

25
A- A A+

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa zamenikom predsedavajućeg Fondacije za otvoreno društvo Aleksandrom Sorošem, koji je izrazio spremnost za još veću podršku reformama, jačanju kapaciteta državnih institucija i demokratskih procesa u Srbiji.

Vučić i Soroš razgovarali su o napretku Srbije u evropskim integracijama, podizanju preduzetničkog duha i unapređenju položaja Roma u Srbiji.

Da li ste ikada videli Roma, radnika u pekari?

Fondacija za otvoreno društvo je spremna da pomogne koliko god je u njenoj moći u unapređenju položaja Roma u Srbiji, što bi u velikoj meri doprinelo i njihovom većem učešću u javnom životu, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Tema razgovora bilo je i unapređenje i korišćenje potencijala romske zajednice u oblasti razvoja preduzetništva, u čemu će pomoć pružiti kako lokalna zajednica u kojoj žive, tako i cela Srbija.

"Srbija ima priliku da iskoristi evropske i nacionalne resurse da unapredi položaj najugroženijih građana Srbije, među kojima su i Romi", istakao je Soroš.

Vučić primio Soroša (FOTO)

Dvojica sagovornika razgovarali su i o pozitivnom aspektu života i stvaralaštva Roma u Srbiji, a to su svakako njihova kultura i umetnost.

Fondacija je nedavno pokrenula Evropski romski institut za umetnost i kulturu u Berlinu, a Srbija razmatra mogućnost otvaranja ogranka Instituta u Beogradu.

Sastanku su prisustvovali članica borda Romskog programa Sonja Liht, direktor Odeljenja za romske inicijative Fondacije za otvoreno društvo u Budimpešti Željko Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak i menadžerka Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) Dragana Jovanović.

Povezano

Sve vesti