Neke poznate ličnosti zaklinju se u delotvornost jabukovog sirćeta i tvrde da im smanjuje apetit i poboljšava imunitet.
Da li je stvarno toliko dobro i zdravo? Evo šta kažu stručnjaci.
ŠTA SE TVRDI
Već dugo se govori da jabukovo sirće ima brojne dobre efekte. Kažu da ćete brže smršati ako ga pijete, da će vam se manje jesti slatkići, ali i da štiti od kancera, srčanih bolesti, da reguliše nivo šećera u krvi i da je odličan izvor kalijuma.
ŠTA JE ISTINA
Pomaže li u mršavljenju
"Loša vest je da nema dokaza da jabukovo sirće pospešuje mršavljenje", kaže Kejt Braun. "Većina tvrdnji o tome potekla je nakon što su sprovedene jedna ili dve male studije, a ni njima to nije sasvim sigurno potvrđeno", smatra ona.
Jedna japanska studija u kojoj je učestvovala grupa gojaznih muškaraca i žena, a koji su pili po dve šolje jabukovog sirćeta dva puta dnevno, pokazala je da su smršali kilogram za tri meseca.
Smanjuje li nivo šećera u krvi
Nekoliko studija pokazalo je da dodavanje jabukovog sirćeta obrocima pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi i insulina.
Nutricionista dr Tim Krau kaže da za ovo zaista postoje dokazi.
"Tvrdnja da jabukovo sirće snižava nivo šećera u krvi ima razumne dokaze jer ono zaista usporava varenje ugljenih hidrata smanjivanjem određenih enzima. Ali tako je sa bilo kojim sirćetom, nema ništa posebno u jabukovom", kaže on.
Sadrži li zaista dosta kalijuma
Stručnjaci kažu da ako malo bolje pogledate deklaracije na ovim proizvodima, shvatićete da se na nekim ambalažama jabukovog sirćeta kalijum uopšte ne pominje među sastojcima.
U zavisnosti od proizvođača, neki od ovih proizvoda sadrže oko 11 miligrama kalijuma, što je zanemarljivo ako se uzme u obzir da je preporučena doza za žene 2.800 miligrama, a za muškarce 3.800 miligrama.
Drugim rečima, trebalo bi da popijete litre sirćeta da biste uneli preporučenu dozu, te je bolje da jedete banane ili krompir kako biste uneli kalijum.
Da li izbeljuje zube
Postoje neke tvrdnje da će vam zubi postati belji ako isperete usta svako jutro mešavinom vode i jabukovog sirćeta.
Stomatolog Dejvid Menton objašnjava da ono sadrži sirćetnu kiselinu i da je pH vrednost oko tri, što znači da može da ošteti strukturu zuba.
Menton dodaje da česta upotreba ovog sirćeta može da ošteti zubnu gleđ, što može da dovede do ozbiljnih problema pošto je u tom slučaju unutrašnji sloj zuba izložen.
Dakle, generalno gledano, daleko od toga da je jabukovo sirće loše za zdravlje, ali izgleda da nije ni baš toliko "svemoguće" koliko se tvrdi...
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Završen protest studenata u Beogradu: Saobraćaj bio blokiran u centralnim gradskim ulicama
Mondo ukrštenica za 23. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti
Fenerbahče otpustio Bobana Marjanovića? Povratak u Evropu pretvara se u katastrofu!