O jabukovom sirćetu se u poslednje vreme govori kao o ultimativnoj superhrani koja poboljšava zdravlje, energiju, pa čak i pomaže u mršavljenju. Ima li u tome istine?
Neke poznate licnosti zaklinju se u delotvornost jabukovog sirceta i tvrde da im smanjuje apetit i poboljšava imunitet.
Da li je stvarno toliko dobro i zdravo? Evo šta kažu strucnjaci.
ŠTA SE TVRDI
Vec dugo se govori da jabukovo sirce ima brojne dobre efekte. Kažu da cete brže smršati ako ga pijete, da ce vam se manje jesti slatkici, ali i da štiti od kancera, srcanih bolesti, da reguliše nivo šecera u krvi i da je odlican izvor kalijuma.
ŠTA JE ISTINA
Pomaže li u mršavljenju
"Loša vest je da nema dokaza da jabukovo sirce pospešuje mršavljenje", kaže Kejt Braun. "Vecina tvrdnji o tome potekla je nakon što su sprovedene jedna ili dve male studije, a ni njima to nije sasvim sigurno potvrdeno", smatra ona.
Jedna japanska studija u kojoj je ucestvovala grupa gojaznih muškaraca i žena, a koji su pili po dve šolje jabukovog sirceta dva puta dnevno, pokazala je da su smršali kilogram za tri meseca.
Smanjuje li nivo šecera u krvi
Nekoliko studija pokazalo je da dodavanje jabukovog sirceta obrocima pomaže u snižavanju nivoa šecera u krvi i insulina.
Nutricionista dr Tim Krau kaže da za ovo zaista postoje dokazi.
"Tvrdnja da jabukovo sirce snižava nivo šecera u krvi ima razumne dokaze jer ono zaista usporava varenje ugljenih hidrata smanjivanjem odredenih enzima. Ali tako je sa bilo kojim sircetom, nema ništa posebno u jabukovom", kaže on.
Sadrži li zaista dosta kalijuma
Strucnjaci kažu da ako malo bolje pogledate deklaracije na ovim proizvodima, shvaticete da se na nekim ambalažama jabukovog sirceta kalijum uopšte ne pominje medu sastojcima.
U zavisnosti od proizvodaca, neki od ovih proizvoda sadrže oko 11 miligrama kalijuma, što je zanemarljivo ako se uzme u obzir da je preporucena doza za žene 2.800 miligrama, a za muškarce 3.800 miligrama.
Drugim recima, trebalo bi da popijete litre sirceta da biste uneli preporucenu dozu, te je bolje da jedete banane ili krompir kako biste uneli kalijum.
Da li izbeljuje zube
Postoje neke tvrdnje da ce vam zubi postati belji ako isperete usta svako jutro mešavinom vode i jabukovog sirceta.
Stomatolog Dejvid Menton objašnjava da ono sadrži sircetnu kiselinu i da je pH vrednost oko tri, što znaci da može da ošteti strukturu zuba.
Menton dodaje da cesta upotreba ovog sirceta može da ošteti zubnu gled, što može da dovede do ozbiljnih problema pošto je u tom slucaju unutrašnji sloj zuba izložen.
Dakle, generalno gledano, daleko od toga da je jabukovo sirce loše za zdravlje, ali izgleda da nije ni baš toliko "svemoguce" koliko se tvrdi...