Beta

Kapitulacija ISIS-a: Asad preuzima ceo Damask

Autor:

Ekstremisti Islamske države pristali su danas da napuste poslednji deo Damaska koji su kontrolisali, javio je sirijski državni medij.

15
A- A A+

Time je otvoren put da snage sirijske vlade preuzmu kontrolu nad celim glavnim gradom i okolnim oblastima prvi put od 2011.


Kapitulacija džihadista u Damasku usledila je posle jednonedeljne ofanzive vladinih snaga na dve oblasti u Damasku, na naselje Hadžar al-Asvad pod kontrolom Islamske države i na Palestinski kamp Jarmuk. Vladine snage su bombardovale te dve oblasti i zasipale ih artiljerijskom vatrom.

ZAVRŠENO: Islamska država proterana iz HomsaAgencija UN za izbeglice (UNHCR) upozorila je da nasilje predstavlja pretnju za 12.000 palestinskih izbeglica u Siriji. Reč je o Palestincima koji su došli u Siriju posle 1948. godine i njihovim potomcima.Džihadistima je data mogućnost da ostanu i pristanu na pomirenje sa sirijskom vladom ili da autobusima budu prebačeni na teritoriju Islamske države u pustinji na istoku Sirije, navela je državna agencija SANA. Nije objavljeno kada će početi njihov transfer.Opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u te dve oblasti Damaska "relativno mirno" posle objave da je postignut dogovor.

Povezano

Sve vesti