Obišli smo najveći filmski studio u Evropi (VIDEO)

Autor:

Ovde su snimani kultni filmovi i serije kao što su "Ben Hur", "Rim" - pogledajte fotografije i video!

1
A- A A+

Činečita ("Bioskopski grad") u Rimu je najveći filmski studio u Evropi, koji se prostire na 400.000 kvadratnih metara. Postoji već osam decenija, i u njemu je snimljeno više od 3.000 filmova, od kojih su 90 nominovani za Oskara, a 47 ga je i osvojilo.

Tokom decenija, "ugostio" je veličine kao što su Serđo Leone, Bernardo Bertoluči, Roberto Roselini, Federiko Felini, ali i imena modernije kinematografije, kao što su Martin Skorseze i Mel Gibson.

MONDO na setu "Igre prestola" (FOTO)

Studio je 1937. osnovao Benito Musolini sa saradnicima, kako bi ga koristio za potrebe propagandnih snimaka, ali i oživeo italijansku kinematografiju koja je početkom tridesetih "dotakla dno". Tokom Drugog svetskog rata, "Bioskopski grad" je bombardovan, a zatim je korišćen kao kamp za raseljena lica među kojima su bile i izbeglice iz Jugoslavije. Još dva puta je studio "Činečita" goreo, 2007. i 2012. godine, kada su stradali delovi seta "Rima" i "Slatkog života".

Pedesetih je studio opet postao okupljalište filmskih stvaralaca, i to u tolikom broju da je Rim nosio nadimak "Holivud na Tiberu". Prepoznaćete ga iz filmova "Ben Hur", "Kleopatra", "Kazanova", "Engleski pacijent", "Bande Njujorka", "Stradanje Hristovo" i mnogih drugih.

Naravno, studio se koristi i za serije, ali i za rijalitije! Italijanska Kuća Velikog Brata nalazi se upravo ovde, a tu je snimljen i Eurosong 1991. godine.

Možda najpoznatija serija koja je snimana u ovom studiju svakako je "Rim", kolosalna koprodukcija mreža "BBC" i "HBO" emitovana od 2005. do 2007. godine.

Izvor: YouTube/HBO

I moć ove serije bila je upravo u impresivnom vizuelnom doživljaju. Da, za nekoliko nagrada nominovani su glumci i režiser, ali je "Rim" osvojio najviše nagrada za izvanrednu scenografiju, kameru i zvuk.

Obilazak košta 25 evra po osobi, a "našetaćete" se jer je ovo zaista najveći studio u Evropi. Vrvi od turista, i pravo je čudo što su kulise serije "Rim" kao nove, uprkos konstantnom "saobraćaju" i oštećenju od požara. Zaista biste pomislili da se nalazite u starom Rimu!

Pogledajte!

Izvor: MONDO/Marko Čavić

Poslednjih godina, "Činečita" je mesto snimanja hit serije "Mladi papa" Paola Sorentinija, za čije potrebe su u studiju napravljene replike Sistinske kapele i najvećeg hrišćanskog hrama na svetu, Vatikanske bazilike.

Izvor: YouTube/HBO

I to nije sve – italijanska vlada je pre tri meseca najavila da će investirati oko 60 MILIONA evra da bi dodatno doterala studio.

U trogodišnjem planu su izgradnja novih zdanja i zatvorenih studija, muzej na lokaciji, ali i studio za izradu video-igara. Ministar kulture Italije Dario Frančeskini u januaru je ovaj plan nazvao "investicijom koja će ponovo industriju audio-vizuelne umetnosti učiniti okosnicom ekonomskog razvoja Italije".

Povezano

Sve vesti