Da li sredstva za samopotamnjivanje štite od sunca

Autor:

Ili, možete li da izgorite bez obzira na "preplanulost"?

0
A- A A+
leto letovanje more odmor plaza sunce suncanje sunčanje plaža grčka Foto: MONDO, Lana Stošić

Da biste dobili malo "bojice", više ne morate da se sunčate ni pet minuta, što i nije loše, pošto ni sunce više nije bezazleno.

Većina preparata za samopotamnjivanje koji se danas prodaju nisu štetni za kožu i ne sadrže toksine, tako da su zgodna zamena za izležavanje na suncu koje povećava rizik od raka kože.

Pitanje je samo da li vas ta veštačka preplanulost štiti od sunca, odnosno, da li možete da pocrnite iako već imate malo bojice.

Pa, odgovor je da. I kad koristite sredstva za samopotamnjivanje da biste malo "pocrneli", ipak možete da izgorite na suncu.

Čak i ako losion za samopotamnjivanje pruža određeni stepen zaštite od UV zraka, nemojte se oslanjati na to, pošto je ta zaštita minimalna. Vrlo brzo, sunce prodire kroz zaštitne slojeve "lažnog tena" i eto opasnosti - možete lako da izgorite.

Sredstva za samopotamnjivanje koja sadrže tirozin čine vas još podložnijim štetnim UV zracima, pa treba da budete naročito oprezni.

Osim toga, jako je važno da ti proizvodi ne sadrže DHA, dihidroksiaceton ili gliceron, kao i eritrulozu, pošto ti sastojci ubrzavaju stvaranje slobodnih radikala u površinskim slojevima kože, koji (između ostalog) povećavaju rizik od raka, piše Metro.

Ove hemikalije, takođe, mogu da izazovu dermatitis i druge probleme sa kožom.

Ako koristite sredstva za samopotamnjivanje, pažljivo pročitajte deklaraciju i ne izlazite na sunce bez preparata koji će vam pružiti stepen zaštite koji odgovara vašem tipu kože.

sunčanje, sunce, uv zračenje Foto: MONDO/Mario Milojević

OVO je važno kad kupujete kremu za sunčanje

Da li šminka može da štiti od sunca


Povezano

Sve vesti