Stiže sunce, vreme je da proverite mladeže

Autor:

Evo na šta treba da obratite pažnju. Važnije je nego da skinete tih par kilograma viška pre nego što dođe leto.

1
A- A A+

Sunčani dani su pred nama, koža je izložena suncu i važno je da proverite kako vam izgledaju mladeži. Svi ih imamo, a evo kad mogu da postanu opasni.

Obratite pažnju na…

… asimetriju

Mladeži koji nisu pravilnog, okruglog oblika, potencijalno su opasni i trebalo bi da ih kontrolišete.

… ivice

Nepravilne, reckave ivice takođe su signal potencijalne opasnosti.

… boju

Ako primetite da mladež menja boju, ili ako imate mladež koji nije ceo ujednačene boje, idite kod na pregled kod lekara.

… veličinu

Ako primetite bilo kakvu promenu veličine, naročito ako je mladež veći od šest milimetara u prečniku, pravac kod lekara.

… ispupčenost

Mladeži koji nisu u ravni kože takođe mogu da budu opasni. Naročito je važno da odete kod lekara ako primetite da se taj ispupčeni mladež menja.

sunčanje, sunce, uv zračenje Foto: MONDO/Mario Milojević

Posvetite sebi desetak minuta jednom mesečno i pregledajte se.

Stanite pred ogledalo, prelazite prstima po koži glave, da biste primetili eventualne nepravilnosti i neravnine. Podelite kosu, i slikajte telefonom kožu glave da biste mogli da pregledate sve kako treba.

Zatim pregledajte celo telo, za delove koje ne možete da vidite, poslužite se manjim ogledalom, tako da nište ne prepustite slučaju.

Važno je da obratite pažnju i na genitalije, stopala i nokte, te delove tela često previdimo.

Nikad ne izlazite na sunce bez kreme sa zaštitinim faktorom koji odgovara vašem tipu kože, a koristite je i ako je oblačno pošto UV zraci prolaze kroz oblake bez problema.

Uz bilo kakve promene na mladežima, kao što je promena boje, oblika ili veličine, krvarenje, peckanje, svrab ili perutanje, faktori rizika za rak kože su i porodična istorija ove bolesti, izloženost suncu… A kad odete kod dermatologa, jako je važno da napomenete i ako vam se u detinjstvu često dešavalo da izgorite na suncu jer ta oštećenja kože imaju kumulativni efekat.

Imajte na umu da je rak kože izlečiv hirurškim putem ukoliko se na vreme otkrije, ali ako metastazira, bez odgovarajuće terapije, bolest je smrtonosna.

Rano otkrivanje melanoma spasava život

Povezano

Sve vesti