SVE što treba da znate ako letujete u Grčkoj

Autor:

Grčka je, već tradicionalno, najpopularnija destinacija za naše turiste, a evo šta sve treba znate ako ćete tamo da letujete - ima i neki novina.

SVE što treba da znate ako letujete u Grčkoj Foto: MONDO portal

Većina letovališta, piše portal Grčka info, otvara svoja vrata turistima već od 1. maja, pa nije na odmet da se na vreme i u kratkim crtama podsetimo koje nas promene očekuju ove sezone i usput vam damo i nekoliko korisnih saveta.

Boravišna taksa

Od 1. januara 2018. godine Grčka je uvela boravišnu taksu na smeštaj. Boravišna taksa će se u većini hotela i smeštajnih kompleksa gostima naplaćivati posebno i neće ulaziti u cenu letovanja. U određenim smeštajima vlasnici su ovaj novi trošak preuzeli na sebe, pa je kod njih boravišna taksa već uključena u cenu i neće se naplaćivati dodatno.

Boravišna taksa se računa kao fiksni iznos po danu i po sobi, u zavisnosti od vrste smeštaja i iznosi:

- 4 evra po sobi dnevno za hotele sa 5 zvezdica

- 3 evra po sobi dnevno za hotele sa 4 zvezdica

- 1,5 evra po sobi dnevno za hotele sa 3 zvezdice

- 0,5 evra po sobi dnevno za hotele sa 1-2 zvezdice

- 0,5 evra dnevno za privatne sobe, studija i apartmane.

Radovi na putu kroz Srbiju i Makedoniju

Vozače najviše interesuje šta se konkretno dešava sa novim deonicama puta kroz Srbiju i Makedoniju. Novi rok za završetak radova na Korodoru 10 u Grdeličkoj klisuri je pomeren na jesen, dok je auto-put kroz Makedoniju na relaciji Demir Kapija-Smokvica kod Đevđelije je otvoren.

Kada je u pitanju putovanje kolima preko Bugarske, novost od 1. januara 2018. je naplatna rampa kod Dimitrovgrada na kojoj se putarina za vozila naplaćuje 190 dinara.

Ako putujete u Grčku - dobre vesti!

Nova naplatna rampa na prelazu Evzoni

U decembru prošle godine počela je da radi nova naplatna rampa na prelazu Evzoni. Putarina za putnička vozila iznosi 1,80 evra u jednom pravcu, što znači da će vas odlazak i povratak preko Evzonija u oba pravca koštati 3,60 evra. Nova rampa se nalazi oko 500 metara od prelaza Evzoni.

Cene namirnica u Grčkoj

Cene namirnica i hrane u grčkim supermarketima u 2018. godini su uglavnom za većinu proizvoda ostale na nivou prošlogodišnjih, velikih razlika nema, tako da naši turisti mogu da odahnu.

Karidi plaža na Sitoniji izdata zakupcima

Možda najgora vest za većinu turista - ljubitelja neorganizovanih divljih plaža na Sitoniji je izdavanje plaže Karidi pod zakup. Od ovog leta pretpostavlja se da će deo ove plaže biti pod barom sa ležaljkama i suncobranima.

Dobre vesti iz Pefkohorija

Sa druge strane, ljubitelje Pefkohorija će svakako obradovati vest da su se stanovnici ovog malog letovališta na Kasandri organizovali i u saradnji sa opštinom počeli da rešavaju prošlogodišnje probleme sa vodosnabdevanjem do kojih je dolazilo zbog prekomerne potrošnje vode usled velikih vrućina i istovremenog pada nivoa vode u rezervoarima.

Nakon 20 godina, opština Kasandra radi na poboljšanju vodovodne mreže pa se očekuje da ovog leta problema sa vodom u Pefkohoriju više neće biti.

Vodite računa gde parkirate automobil!

Jedan od većih problema sa kojima se turisti neretko susreću, posebno u jeku sezone, jeste problem nalaženja slobodnih parking mesta u nekim od letovališta u Grčkoj, naplaćivanje kazni za nepropisno parkiranje kao i skidanje tablica sa vozila. Zato vodite računa gde parkirate automobil!

Ukoliko se nalazite u letovalištu u kom postoji manjak slobodnih parking mesta, zamolite svoje domaćine u smeštaju da vas upute gde možete sigurno i slobodno da parkirate automobil.

Ne ostavljajte nikada ništa vredno u automobilu

Lična dokumenta, novac i kreditne kartice, kao i dragocenosti, nikada ne ostavljajte u kolima! Krađa ili gubitak novca, a naročito pasoša dok se nalazite na letovanju u Grčkoj je neprijatnost koja može prilično da vam zakomplikuje odmor, uzimajući u obzir da je pasoš dokument bez kog ne možete da se vratite kući.

Sprečite da vas lopovi pokradu

Lopovima je "posao" da kradu, a vaš je da im to ne olakšate. Ovo bi trebalo da postane pravilo koga se svi pridržavaju, nezavisno od mesta u kom letuju: ukoliko boravite u smeštaju koji nije ograđen i nema svog noćnog čuvara (kao što mnogi u praksi nemaju), a apartman vam se nalazi u prizemlju ili lako dostupnom visokom prizemlju ili prvom spratu, nemojte da ostavljate tokom noći otvorene prozore ili vrata terase.

Talasi nekada nisu bezazleni - budite oprezni!

Važno upozorenje koje se odnosi na bezbednost plivanja u velikim talasima, posebno na plažama kao što su Paradise beach na Tasosu, Sarti na Sitoniji, Porto Katsiki na Lefkadi i Mirtos na Kefaloniji koja je poznata po svojim jakim strujama.

Prethodnih godina, usled velikih talasa i jakih morskih struja, dogodilo se nekoliko utapanja, kako naših tako i stranih turista. Iz ovog razloga budite posebno pažljivi, poštujte preporuke spasilaca da se ne ulazi u more kada su talasi veliki i povedite računa naročito ukoliko imate decu.

Povezano

Sve vesti