Tanjug

Usvojeno: Bez kvota za upis Roma na fakultete

Autor:

Inicijativa za ukidanje kvota za upis pripadnika romske zajednice na visoke škole i fakultete jednoglasno je usvojena danas na sednici Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

5
A- A A+
fetival romske kulture, romi, festival roma, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

"Ako želimo da se izborimo sa diskriminacijom i predrasudama koje postoje u društvu, važno je da svim Romima i Romkinjama koji polože prijemni ispit omogućimo da upišu fakultete. Na taj način dugoročno doprinosimo većoj inkluziji romske zajednice u društvo čiji su ravnopravni članovi", rekla je obrazlažući inicijativu potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, koja predsedava Koordinacionim telom.

Tefik Ramadanović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, zahvalio je potpredsednici Vlade na dosadašnjem zalaganju i trudu da se položaj Roma i Romkinja u Srbiji popravi, uz poruku da Nacionalni savet prepoznaje Vladu Srbije kao najznačajnijeg partnera u nastojanjima da se smanje diskriminacija i stereotipi koji postoje prema Romima.

"Daćemo pun doprinos da se položaj naše manjine popravi. Inicijativa za ukidanje kvota za upis na visoke škole predstavlja veliki korak napred, da sva naša deca koja žele da uče imaju mogućnost za to", rekao je Ramadanović.

Vučić sa Sorošem o položaju Roma

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović i šefica Pregovaračkog tima za pristupanje EU Tanja Miščević složile su se da je današnja sednica veoma važna za dalji proces unapređenja položaja romske zajednice u Srbiji, ali i naredne korake u pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Inače, tema današnje sednice Koordinacionog tela bio je položaj romske nacionalne zajednice u obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti i stanovanju, a Mihajlovićeva je ocenila da je do sada dosta učinjeno, navodeći između ostalog da je država prvi put potpisala sporazum o saradnji s romskim nacionalnim savetom.

U Srbiji živi oko 150.000 Roma

Sve to, međutim, nije dovoljno, ocenila je, ali i podsetila da je Vlada Srbije istinski posvećena unapređenju položaja Roma i Romkinja u našem društvu.

Sednici Koordinacionog tela prisustvovali su i predstavnici ministarstava finansija, zdravlja, državne uprave i lokalne samouprave, pravde, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tima UN za ljudska prava, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Delegacije EU u Srbiji, kao i predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne zajednice.

Povezano

Sve vesti