MONDO/Agencije,Tanjug

Hrvatska neće više priznavati diplome iz Srbije?

Dekan Visoke škole za ekonomiju "Nikola Šubić Zrinski" iz Zagreba Ivica Katavić kaže da diplome stečene u Srbiji i BiH ne zadovoljavaju tražene kriterijume. Ovim povodom oglasilo se i srpsko Ministarstvo prosvete.

4
A- A A+
diploma, doktorat, student, studemti, master, školstvo, škola, univerzitet, fakultet, obrazovanje, profesor, učitelj, nastavnik Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Ivica katavić je izjavio za "Glas Slavonije" da "postoje velike indicije da diplome stečene u Srbiji i BiH više neće moći da se nostrifikuju u Hrvatskoj.

Katanić kaže da diplome stečene u Srbiji i BiH ne zadovoljavaju tražene kriterijume, a list je potvrdu ove tvrdnje dobio u hrvatskoj Agenciji za nauku i visoko obrazovanje.

"Glas Slavonije" navodi da će ove tvrdnje "zabrinuti brojne hrvatske studente koji studiraju u pomenutim državama, a među njima sigurno prednjače Slavonci".

Svetska diploma važi – za posao i ako se da 4.000

U odgovoru na upit lista u Agenciji za nauku i visoko obrazovanje pojašnjavaju da se "priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija (IVK) u Evropi i u državama članicama EU sprovodi prema smernicama tzv. Lisabonske konvencije.

Srbija ne priznaje diplomu pravnika iz Crne Gore

"U slučaju kriterijuma akreditiranosti inostrane visokoškolske institucije važna je verodostojnost nadležnog akreditacionog tela, odnosno, da je ono prošlo relevantno međunarodno vrednovanje, što nažalost, odnedavno nije slučaj ni sa jednom nadležnom agencijom za spoljno osiguravanje kvaliteta u visokom obrazovanju u BiH i Republici Srbiji", naveli su u hrvatskoj Agenciji za nauku i visoko obrazovanje.

Nakon izjave iz Zagreba reagovalo je i srpsko Ministarstvo prosvete koje je saopštilo da nije dobilo zvanično obaveštenje, a ni bilo kakav nagoveštaj od kolega iz Hrvatske da je moguće da se fakultetske diplome stečene u Srbiji ubuduće ne priznaju u Hrvatskoj.

U ministarstvu za Tanjug kažu da takve informacije nije dobio ni Centar za informisanje o priznavanju inostranih visokoškolskih i srednjoškolskih isprava i priznavanje radi zapošljavanja - ENIC/NARIC Srbija.

Povezano

Sve vesti