Ne čekajte reklame da piškite

Autor:

Gledate film i piški vam se, ali čekate reklame da trknete do toaleta? Evo kako time škodite zdravlju!

Ne čekajte reklame da piškite Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Čim osetite da vam se piški, ostavite sve što radite i idite u toalet jer suzdržavanjem i odlaganjem štetite svoj zdravlju.

OK, nećete ugroziti život ako trpite pet minuta, ali u nekim slučajevima može da dođe do nimalo bezazlenih komplikacija potpuno bespotrebno.

Pucanje bešike

Bez šale, male su šanse da vam pukne bešika, ali to može da se desi. A kada pukne bešika, urin ispuni abdomen i potrebna je hitna hirurška intervencija.

Veće su šanse da će vam se bešika rastegnuti. Ali, ako stalno odlažete mokrenje, mišići mogu da oslabe, čime se povećavaju šanse da se upiškite.

U nekim slučajevima, to može da stvori komplikacije pri mokrenju, toliko da vam treba kateter.

Infekcija

Opet da naglasimo, to se verovatno neće desiti, ali imajte na umu da se uzdržavanjem od mokrenja povećavaju šanse od infekcije urinarnog trakta. To ima veze sa bakterijama. Studije su pokazale da se dugo uzdržavanje od mokrenja povezuje sa nakupljanjem i umnožavanjem bakterija. Posledice mogu da budu bol pri mokrenju, a takođe mokraća može da bude tamnija i jačeg mirisa.

Ukoliko se to desi, biće vam potrebni antibiotici - idite kod lekara.

Inkontinencija

Do inkontinencije svakako može da dođe, ali sigurno ne želite da ubrzate taj proces. Za one koji možda ne znaju, inkontinencija je nemogućnost da zadržite mokraću, zbog čega se nekontrolisano upiškite.

Javlja se usled slabljenja mišića karlice i bešike. Ako dugo odlažete mokrenje, ubrzavate ovaj proces.

Kamen u bubregu

Loše vesti. Kamen u bubregu se formira usled nakupljanja kristala mokraćne kiseline, a češće se javljaju kod ljudi koji ne piju dovoljno vode.

U većini slučajeva se kamenje iz bubrega može izbaciti mokrenjem, ali što je veći kamen, to su jači bolovi. Ukoliko je prevelik kamen, ponekad je neophodna operacija.

Kamenje u bubregu može da uzrokuje bolove, mučninu, pa čak i pojavu krvi u mokraći. Ako sumnjate da imate kamen u bubregu, idite kod lekara.

Dakle, ne komplikujte sebi život, idite u toalet kad vam se piški.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti