OVO je pomoglo Kejt da se brzo porodi?

Autor:

Vojvotkinja Kejt Midlton porodila se prilično brzo, a ono što je zadivilo svet je što je sedam sati nakon porođaja izašla iz bolnice izgledajući kao da je izašla iz salona. Svetski mediji pišu da joj je u tome pomogla - samohipnoza.

Mnogima nije jasno kako je moguće da žena koja seporodila nekoliko sati ranije izgleda kao da je izašla iz kozmetičkog salona i kako je moguće da hoda na štiklama, kad svi znamo da najveći broj žena jedva hoda i u papučama posle porođaja.

OK, jasno je da se za njen izgled pobrinuo se čitav tim ljudi koji su sa njom došli u porodilište, a u porođaju je učestvovalo oko 20 lekara i babica. Naravno, treba uzeti u obzir i da je vojvotkinji Kejt Midlton ovo treće dete, tako da već ima iskustva u tome. Ipak, britanski mediji pišu da je za njene lagane porođaje zaslužna samohipnoza, trend koji su već probale slavne mame.

Stigla treća beba! (VIDEO)

Samohipnoza se vežba nekoliko nedelja pre porođaja, kako bi porodilja prilikom tog čina bila opuštena i mirna. Mnogi tvrde da samohipnoza ima isti efekat kao i analgetici.

Hipnoza je inače stanje duboke mentalne i fizičke relaksacije, koje omogućava hipnotisanoj osobi da se fokusira na misli i osećanja, a da blokira sve spoljne faktore. U ovom stanju, zagovornici hipnoze kažu, um je otvoreniji za predloge koji menjaju uverenja i ponašanja.

Govoreći konkretno o hipnozi na porođaju, ti predlozi bi trebalo da zamene strah i očekivanja bola drugim očekivanjima bezbednog, pa čak i bezbolnog porođaja.

Kada govorimo o samohipnozi na porođaju, to svakako ne znači da ispred vas treba da bude čovek koji će da pomera klatno ispred vaših očiju, već žene uče da same sebe hipnotišu na porođaju, pomoću tehnika dubokog disanja, vizuelizacije i afimativnih rečenica.

Na programima učenja samohipnoze, žene i njihovi partneri uče i nove reči kojima se opisuje porođaj, kako bi se tradicionalno povezivanje porođaja sa bolom zamenilo nečim prijatnijim.

Iako se mnogima ne dopada ideja izmenjenog mentalno stanja, hipnoterapeuti kažu da gotovo svako od nas prolazi kroz ovo stanje svakodnevno - tokom sanjarenja, udubljivanja u knjigu ili film…

Takođe, naglašavaju da tokom samohipnoze žene ne rade ništa što ne žele i u potpunosti su budne.

Kako "radi" samohipnoza

Jedna od teorija kaže da kada žena na porođaju oseća strah, njeno telo proizvodi hormon stresa koji je okidač za odgovor organizma. Kao posledica toga, mišići se skupljaju i to otežava sam proces porođaja. "Treniranjem" podsvesti da očekuju bezbedan i, možda ne bezbolan ali manje bolan porođaj, žene mogu da izbegnu da organizam počne da se brani pod stresom, što znatno olakšava porođaj.

"Podsvesni deo uma je odgovoran za mnoge naše telesne funkcije, kao i za naša uverenja. U stanju opuštenosti, majčin um ispunjavamo pozitivnim slikama i asocijacijama na porođaj, tako da može da ih prizove kada porođaj zaista počne", kaže instruktorka samohipnoze Rejčel Jelin.

Zagovornici samohipnoze kažu da žene mogu toliko dobro da reaguju na hipnozu da se u telu oslobađaju hormoni endorfin i serotoni, što znači da se mišići i nervni sistem toliko opuštaju da žena oseća manje bola, a ponekad ne oseti bol uopšte.

Anesteziolog dr Vilijam Kaman kaže da "teorija o tome da samohipnoza olakšava porođaj nije naučno dokazano, ali uzimajući u obzir kako telo funkcioniše, ima smisla".

"Na primer, opuštanje može da snizi nivo hormona stresa, a to može da olakša kontrakcije. I zaista je tačno da stres i strah mogu da uspore porođaj", kaže on.

Takođe, Kaman ističe da reči zaista imaju veliku moć i da je dobro što žene na programima samohipnoze uče da sa porođajem povezuju neke "dobre" i lepe reči.

On ističe da u studija sprovedena 2010. godine pokazala da ako anesteziolozi prilikom davanja epidurala ženama kažu "da će to biti kao ubod velike pčele i najbolniji deo porođaja", njih je injekcija bolela više nego kada su doktori epidural opisivali kao "mali ubod".

"Reči su veoma moćne", zaključuje dr Kaman.

Povezano

Sve vesti