Ove greške mnogi prave u kuhinji

Autor:

Kada je reč o čišćenju kuhinje, neke navike kojih se možda pridržavate bi zapravo mogle da vam odmognu i rašire bakterije po prostoriji.

0
A- A A+
ikea, nameštaj, robna kuća, posuđe, pokućstvo, kuhinja, soba, kasa Foto: Mondo/Goran Sivački

Evo koje greške u kuhinji ljudi najčešće prave i kako da ih izbegnete.

Perete sunđer u mašini za sudove

Verovali ili ne, mnogi sunđere peru u mašni za sudove, kako bi se oslobodili bakterija koje se vremenom nakupe na sunđeru.

I da, na taj način se zaista ubijaju bakterije, ali stručnjaci kažu da ipak ne bi trebalo da ga perete u mašini jer se u sunđeru uglavnom zadrži malo tečnosti za sudove, što bi moglo da ošteti mašinu.

Umesto toga, savetuju da mokar sunđer stavite na dva minuta u mikrotalasnu kako biste ubili bakterije. Imajte na umu da, bez obzira na to da li čistite sunđer na ovaj način ili ne, trebalo bi da ga menjate jednom nedeljno jer se bakterije sakupljaju, a zatim raznose po sudovima.

Prebrzo brišete sredstvo za dezinfekciju

Mnogi sredstva za dezinfekciju i čišćenje kuhinjskih površina ostave da deluju tek nekoliko sekundi, a onda ih obrišu.

Ali, trebalo bi da ostavite barem dva minuta da sredstvo zaista deluje, posebno ako na površini imate fleke ili masnoće. Što duže sredstvo deluje, manje ćete morati da ribate.

Jednom krpom čistite sve

Suve krpe – kojima se najčešće brišu sudovi – obavezne su u kuhinji, ali mnogi njima čiste sve, zbog čega se na krpama zadržavaju bakterije.

Najpre, važno je da kažemo da ove krpe treba redovno da perete, ali i da ne bi trebalo da onom kojom bišete sudove obrišete i nešto što ste prosuli na radnu površinu.

Kada nešto prospete na pod, pokušite ubrusom, sunđerom očistite ono što prospete na radnu površinu, a krpe neka suže samo da posušite sudove.

Ne čistite dasku za sečenje kako bi trebalo

Možda mislite da je dovoljno da dasku za sečenje operete deterdžentom i toplom vodom, baš kao i svako drugo posuđe. Inače jeste, ali ne i ako ste na dasci sekli sirovo meso.

Da biste eliminisali potencijalno opasne bakterije, potrebno vam je nešto jače – na primer, potopite dasku u izbeljivač.

Povezano

Sve vesti