Od čega je bolovao Avicii

Autor:

Čitav svet potresla je smrt mlade muzičke zvezde, Tima Berglinga čije je umetničko ime bilo Avicii. On se godinama borio sa anksioznošću i pankreatitisom, a evo kakva je to bolest i koji su simptomi.

4
A- A A+

Kao što znate, policija je sprovela dve autopsije koje su pokazale da Avicii nije umro nasilnom smrću, a nekoliko dana kasnije porodica je objavila da je ipak izvršio samoubistvo.

POTVRĐENO: Avicii se ubio

Mladi muzičar godinama se borio sa brojnim zdravstvenim problemima - alkoholizmom, anksioznošću, depresijom, ali i pankreatitisom. O borbi sa ovom bolešću, Avicii je ranije otvoreno govorio, a evo o čemu je reč.

Pankreatitis je zapaljenje pankreasa - duge žlezde smeštene u pozadini gornjeg dela stomaka. Ova žlezda proizvodi enzime koji pomažu varenje i hormone koji regulišu način na koji telo obrađuje šećere, tj. glukozu.

Pankreatitis može da bude akutni, u smislu da se pojavi iznenada i da traje danima, a može da bude i hronični, što znači da zapaljenje trage godinama.

Blagi oblik pankreatitisa može da prođe čak i bez lečenja, ali ozbiljniji oblici mogu da dovedu do komplikacija opasnih po život.

Simptomi

Simptomi pankreatitisa se razlikuju u zavisnosti od oblika zapaljenja.

Kod akutnog pankreatitisa, najčešće se javljaju bolovi u gornjem abdomenu, bol u stomaku koji se reflektuje na leđa, bol u abdomenu koji se pogoršava nakon jela, groznica, ubrzan puls, mučnina, povraćanje i osetljivost kada pipnete stomak.

Simptomi hroničnog pankreatitisa su takođe bolovi u gornjem abdomenu, gubitak kilogramam, "masna" stolica jakog mirisa.

Kada da "uspaničite"

Ukoliko imate uporne bolove u abdomenu, obavezno idite kod lekara. Ako je bol toliko jak da ne možete da sedite mirno ili ne može da nađete pozu sedenja/ležanja koja će vam malo olakšati bol, takođe bi trebalo da odete kod doktora.

Uzroci pankreatitisa

Pankreatitis se javlja kada se enzimi za varenje aktiviraju dok su još uvek u pankreasu, tada iritiraju ćelije i uzrokuju zapaljenje.

Ukoliko se akutni pankreatitis javlja često, zbog štete nanete ovoj žlezdi on može da "pređe" u hronični. Može da se razvije ožiljčano tkivo u pankreasu, zbog čega ova žlezda gubi funkciju. Slabo funkcionisanje pankreasa može da bude uzrok problema sa varenjem i dijabetesa.

Alkoholizam - kojem je, po sopstvenom priznanju, Avicii bio sklon - kamenje u žučnoj kesi, operacija abdomena, neki lekovi, cigarete, cistična fibroza, porodična istorija pankreatitisa, visok nivo kalcijuma u krvi, visok nivo triglicerida, infekcija, povrede abdomena i kancer pankreatitisa mogu da doprinesu zapaljenju pankreasa. Takođe, postoje i slučajevi u kojima lekari uopšte ne uspevaju da utvrde zašto je došlo do pankreatitisa.

Komplikacije

Zapaljenje pankreasa ili pankreatitis može da izazove niz ozbiljnih komplikacija.

Pseudociste - akutni pankreatitis može da uzrokuje nakupljanje tečnosti u džepovima nalik cistama u pankreasu. Te velike pseudociste mogu da puknu i izazovu komplikacije poput unutrašnjeg krvarenja ili infekcije.

Infekcije - akutni pankreatitis može da oslabi pankreas u smislu da postaje ranjiviji na bakterije i infekcije. Infekcije pankreasa su ozbiljne i zahtevaju invazivne tretmane, u nekim slučajevima operacije kojima će se ukloniti inficirano tkivo.

Otkazivanje bubrega - akutno zapaljenje pankreasa može da bude uzrok otkazivanja bubrega, što može da se tretira dijalizom, ali svakako nije bezazleno.

Problemi sa disanjem - akutni pankreatitis može da dovede do hemijskih promena u telu koje utiču na funkcionisanje pluća, a mogu da dovedu i do drastičnog pada nivoa kiseonika u krvi.

Dijabetes - šteta naneta ćelijama koje proizvode insulin u pankreasu može da dovede do razvoja dijabetesa, bolesti koja utiče na način na koji telo "koristi" šećer.

Neuhranjenost - i akutni i hronični pankreatitis mogu da utiču na to da pankreas proizvodi manje enzima koji su potrebni da bi se obradili nutrijenti uneti hranom. To može da dovede do neuhranjenosti, dijareje i gubitka kilograma, čak i ako jedete istu količinu i iste namirnice koje inače konzumirate.

Kancer pankreasa - dugotrajno zapaljenje pankreasa uzrokovano hroničnim pankreatitisom je svakako faktor rizika za razvoja kancera pankreasa.

Povezano

Sve vesti