Možda su sve čokolade ukusne, ali nisu sve jednako zdrave...
Najtamnije cokolade su i najzdravije, pokazalo je istraživanje.
Brojne studije su pokazale da tamna cokolada jaca imuni sistem, da dobro utice na zdravlje srca i pamcenje, ali ovo je prvo istraživanje koje je analiziralo kako se ti efekti menjaju u zavisnosti od vrste cokolade.
Naime, istraživacki tim sa Univerziteta u Kaliforniji kaže da su cokolade koje sadrže više od 70 odsto kakaoa najbolje jer poboljšavaju moždane funkcije i kardiovaskularni sistem povecavajuci protok krvi i ublažavajuci zapaljenja.
U skladu sa tim, oni koji jedu tamne cokolade bolje reaguju na stres i imaju jaci imuni sistem, kažu naucnici.
"Godinama smo gledali uticaj tamne cokolade na neurološke funkcije sa gledišta kolicine šecera koju sadrže - što više šecera, to smo srecniji", kaže vodeci autor studije profesor Li Berk, koji cokoladu naziva "superhranom".
"Ovo je prvi put da smo analizirali uticaj kolicine kakaoa u dozama koje se nalaze u cokoladama i uticaj na ljudska bica, a rezultati su ohrabrujuci".
Ove studije su pokazale da što cokolada sadrži više kakaoa, to ima bolji uticaj na kognitivne sposobnosti, pamcenje, raspoloženje, imunitet…
Kakao je bogat flavanolima - antioksidantima koji se nalaze u vocu i povrcu i koji sprecavaju zapaljenja. Uprkos tome što je vitalni deo reakcije imunog sistema, ima ulogu u obolevanju od kancera, srcanih bolesti, demencije i depresije.
Ako se predugo zadrži u telu, može da bude okidac za razvoj bolesti, praveci dugorocno štetu srcu, mozgu i drugim organima.
Profesor Berk i njegove kolege su sprovele dve studije kako bi ispitali uticaj tamne cokolade na imuni sistem i na mozak.
Prvo otkrice je da cokolade koje sadrže više od 70 odsto kakaoa povecavaju proizvodnju hemikalije koje se bore protiv zapaljenja tako što menjaju ekspresiju gena.
Drugo otkrice je da poboljšavaju pamcenje tako što jacaju veze izmedu moždanih celija, što je proces poznat kao neuroplasticnost.
Profesor Berk kaže da je kakao veoma mocan antioksidant i antizapaljenski agent koji ima brojne dobre efekte na mozak i kardiovaskularno zdravlje.
Inace, i studija koja je prošle godine sprovedena u Italiji je pokazala da tamna cokolada dobra za zdravlje i da su ljudi koji su svakodnevno jeli cokoladu imali bolju koncentraciju, pamcenje i brže reakcije.
Dakle, eto "izgovora" da svaki dan jedete po malo cokolade…