mondo.rs

Iskoristite: Besplatna pomoć psihoterapeuta

Autor:

Grad Beograd, Ministarstvo zdravlja i Klinika za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević" zajedničkim angažmanom nedavno su otvorili Centar za mentalno zdravlje u "Beograđanki".

3
A- A A+
sreća, tuga, osmeh, raspoloženje, lice, lica, maske, maska, maske Foto: MONDO/Dragana Todorović

Kako je za Beoinfo istakla načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, ovo je prvi centar u Beogradu, a četvrti u Srbiji.

"Ovo je jedan u nizu projekata na kojem sarađuju grad i republika. Grad Beograd je za centar obezbedio prostor na 20. spratu Palate 'Beograd', a građanima je omogućeno da na ovom mestu potraže pomoć psihoteraperuta i što je najvažnije bez uputa, bez zakazivanja i besplatno. U proteklih mesec dana pomoć je zatražilo više od 500 ljudi, od čega ih se 108 prvi put obratilo lekarima iz ove zdravstvene oblasti. To pokazuje da građani imaju volju da rešavaju svoje probleme, te da je otvaranje centra preko potrebno", istakla je Sandra Pantelić.

Ona je precizirala da je centar za sve građane otvoren radnim danima od 9 do 18 časova, te da je u planu da ih bude još na teritoriji Beograda.

"Briga o zdravlju građana jedan je od prioriteta Grada Beograda. Naročito je važna posvećenost psihičkom zdravlju, ako se ima na umu da je Svetska zdravstvena organizacija okarakterisala depresiju kao globalan problem modernog čoveka, vodeći uzrok lošeg zdravstvenog stanja i radne nesposobnosti", naglasila je Sandra Pantelić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je precizirao da su ovakva savetovališta već otvorena u Nišu, Vršcu i Kikindi, te da pomoć građanima pruža tim stručnjaka sastavljen od psihijatara, psihologa i terapeuta."Najveći deo problema se rešava ovde, a ako se proceni da je potrebno bolničko lečenje, pacijent će biti upućen u adekvatnu zdravstvenu ustanovu gde će odmah biti pregledan i vrlo brzo će mu biti određena terapija", naveo je Lončar.

Predsednica opštine Savski venac Irena Vujović je ministru Lončaru i Kliničkom centru Srbije zahvalila na podršci, dodajući da opština Savski venac aktivno radi na podizanju svesti građana o važnosti prevencije u očuvanju zdravlja.

"U prostorijama opštine Savski venac u protekla tri meseca održano je nekoliko tribina na temu 'Podizanja svesti o mentalnom zdravlju'. Tribine organizujemo u saradnji s lekarima Klinike za psihijatriju, kojima ovom prilikom zahvaljujem", rekla je Vujović, ističući da su navedena predavanja namenjena građanima, a za zdravstvene radnike su besplatna i akreditovana.

U proteklih mesec dana građani su se u novoosnovanom centru najviše žalili na nesanicu i poremećaje raspoloženja, stariji sugrađani na probleme s pamćenjem, ali je bilo i mnogo roditelja koji imaju probleme sa zloupotrebom psihoaktivnih supstanci kod dece.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.