• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legat Feliksa i Zorice Pašić

Izvor mondo.rs

Velikani jugoslovenske kulture ostavili su na hiljade publikacija iz porodične biblioteke, kao i deo nameštaja iz porodičnog stana.

 Feliks i Zorica Pašić legat
Knjige

Udruženje za kulturu, umetnost i medunarodnu saradnju "Adligat" u okviru kog su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja preuzeo je Legat Feliksa i Zorice Pašic. Legat su poklonili njihova cerka Jelena i sin Damjan, dok su u preuzimanju pomagali i unuci – sedmogodišnji Lenka i Relja.

Legat sadrži više od hiljadu publikacija iz porodicne biblioteke, važan deo arhivske grade ali i deo nameštaja iz porodicnog stana ovo dvoje velikana srpske i jugoslovenske kulture. Legat je dobijen zahvaljujuci angažovanju urednice RTS-a, Bojane Andric, bliske prijateljice Feliksa i Zorice, clanice Izvršnog saveta Adligata. Preuzimanje legata snimala je nemacka medijska kuca Dojce vele.

Feliks Pašic (1939-2010) bio je jedan od najznacajnijih literarnih novinara, publicista i prevodilaca u Jugoslaviji. Studirao je francuski jezik i književnost i bio je jedan od najvecih zaljubljenika, istraživaca, hronicara i poznavalaca srpskog i jugoslovenskog pozorišta.
Novinarski vek proveo je u "Borbi", Radio Beogradu i Televiziji Beograd (1976-2000). Bio je urednik Kulturne rubrike "Borbe" i urednik Kulturnog programa Drugog programa Radio Beograda. U "Borbi" je pocetkom šezdesetih objavio seriju razgovora sa savremenim jugoslovenskim piscima (60 razgovora). Za Televiziju Beograd snimio je oko 150 dokumentarnih emisija, medu njima seriju emisija-portreta znacajnih pozorišnih licnosti srpske istorije, u prvom redu glumaca.

Pašiceva kriticarska delatnost obuhvata razdoblje od cetrdeset godina. U raznim ulogama - selektora, clana žirija, voditelja razgovora o predstavama - aktivno je bio prisutan na svim našim važnim pozorišnim festivalima i manifestacijama.

Dobio je godišnju nagradu Radio Beograda (1975), nagradu "Svetozar Markovic" (1979), nagradu "Arman Lanu" (Medunarodni televizijski festival u Monte Karlu, 1985). Dobitnik je dve Sterijine nagrade za pozorišnu kritiku (1983, 1992) i Sterijine nagrade za narocite zasluge na unapredenju pozorišne umetnosti i kulture (2006). Spomen plaketu grada Beograda dobio je 1974. godine.

Supruga Feliksa Pašica, Zorica Pašic (1941-2017) karijeru je zapocela u novosadskom "Dnevniku", ali gotovo ceo radni vek provela je u "TV novostima", u kojima je pisala od 1971. do penzionisanja 2001. Bila je veliki poznavalac pozorišne umetnosti, a objavljivala je i britke tekstove o televiziji. Ustanovila je 1988. nagradu "Zoran Radmilovic" za bravuru, koja se dodeljivala na "Sterijinom pozorju".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE