Zašto nas kažnjavaju i za jedan kilometar na sat

Autor:

Za sada se srednja brzina jedino ne meri na deonici autoputa Ljig – Preljina

134
A- A A+
autoput Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Na svim autoputevima u Srbiji počelo je kažnjavanje vozača na osnovu merenja srednje brzine.

U prvih nekoliko sati od početka primene na šest velikih naplatnih stanica kažnjeno je oko 70 vozača, koji su prekoračili dozvoljenu srednju brzinu od 120 km/h.

Direktor policije Vladimir Rebić je tim povodom obišao naplatnu rampu "Vrčin" kod Beograda i potvrdio da će svi koji prekorače brzinu, makar i za jedan kilometar na sat, morati da plate kaznu.

"Ne postoji način da mi ne primenimo važeće propise koji dozvoljavaju maksimalnu brzinu od 120 km/h, tako da ne postoji ta tolerancija", rekao je Rebić novinarima.

Zamenik načelnika Saobraćajne policije Boban Milinković je rekao da se prosečna brzina ne meri jedino na autoputu Ljig – Preljina, na Koridoru 11, zbog nepostojanja tehničkih uslova, jer ta deonica ne funkcioniše u zatvorenom sistemu naplate putarine.

Srednja brzina se meri na osnovu vremena prolaska od jedne do druge naplatne rampe.

Kolike su kazne za prekoračenje srednje brzine i koje je minimalno vreme prolaska pojedinih deonica

Vozačima sa srpskim tablicama kojima se brzina kojom su se kretali ne uklopi u propisanu, kazna će stići na kućnu adresu, a svaki vozač će podatak o prosečnoj brzini kojom se kretao moći da vidi na računu na naplatnoj rampi.

S druge strane, strance će saobraćajna policija zaustavljati odmah na naplatnoj rampi, a oni će morati da plate kaznu kod najbližeg sudije za prekršaje.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti