• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija zabranila uvoz mesa iz Mađarske!

Izvor MONDO/Agencije

Na snazi je zabrana uvoza i tranzita svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz Mađarske, zbog pojave prvog slučaja afričke kuge svinja (Pestis Suum Africana) kod divljih svinja u toj zemlji. Potrošačima se savetuje oprez pri kupovini.

 Afrička kuga Srbija zabranila uvoz mesa iz Mađarske Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

  U saopštenju Ministarstva poljoprivrede Srbije se navodi da su nadležni organ za poslove veterinarstva i bezbednosti hrane Madarske, po obaveštenju Evropske unije i Medunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE), obavestili Ministarstvo poljoprivrede Srbije o pojavi te bolesti u Madarskoj.

Mera zabrane uvoza i tranzita svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz Madarske, doneta je kako se africka kuga svinja ne bi proširila u Srbiji.

"U narednom periodu preduzimace se više zakonom propisanih mera od kojih je trenutno najznacajnija potpuna kontrola unošenja hrane životinjskog porekla iz Madarske", istakli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Navedena mera ce se sprovoditi u saradnji Ministarstva poljoprivrede – posebno granicne veterinarske inspekcije i veterinarske inspekcije, sa Upravom carina i Upravom granicne policije.

Veterinarska inspekcija ce u narednom periodu pojacano nadzirati promet hrane životinjskog porekla na svim mestima na kojima se uobicajeno obavlja promet ove vrste hrane.

OPREZ PRI KUPOVINI HRANE ŽIVOTINJSKOG POREKLA!

Ministarstvo poljoprivrede upozorilo je potrošace da ne kupuju hranu životinjskog porekla na mestima koja nisu pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije.

Snimak zgrozio svet: Svinje kao HULK!? VIDEO

Veterinarske stanice i veterinarski instituti ce u saradnji sa veterinarskom inspekcijom, vršiti intezivan aktivan i pasivan nadzor farmi svinja kako bi se podigao nivo preventivnih i biosigurnosnih mera i sprecilo eventualno unošenje virusa africke kuge svinja u populaciju domacih svinja.

Vlasnici svinja upozoreni su da je, radi sprecavanja pojave bolesti, najvažnije spreciti bilo kakav kontakt sa divljim svinjama, što se posebno odnosi na lovce, ljubitelje prirode i druga lica koja posecuju lovišta ili prirodu u inficiranim državama.

Komentari 23

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran

Haaaa...Nisam znao da je Mađarska Africka zemlja .A ostale zemlje u našem okruženju nisu i iz njih nemože da se unese "meso iz Afrike " .Nego u Mađarsku idu sve više građana u šoping po meso i mesne prerađevine koje su kvalitetnije i jeftinije nego meso iz Srbije .Na ovaj nacin žele da nas primoraju da kupujemo meso sumnjivog porekla i kvaliteta od naših mangupa ....Hvala

Zoro od Srbiju :

@Ovaj : Jeste glup , ali ima šanse da je istinit.

X

Uf, ja malopre sabio Pick zimsku...

special image