Beograd "prešišao" Šangaj!

Autor:

Srpska prestonica imaće čast da ugosti više od hiljadu umetnika iz 54 zemlje na Svetskom kongresu posvećenom pozorištu.

Beograd "prešišao" Šangaj! Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Svetski kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja, koji će biti održan od 9. do 13. jula u Beogradu uz učešće oko 1.000 teoretičara i praktičara pozorišne umetnosti iz 54 zemlje sveta, predstavlja, preme oceni premijerke Ane Brnabić, vid kulturne diplomatije na koju je Srbija zaboravila.

Brnabić, koja je pokrovitelj Svetskog kongresa, čestitala je na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda organizatorima skupa što je Beograd pobedio Šangaj u finalnom krugu i dobio retku priliku da bude domaćin Svetskog kongresa koji se održava svake četvrte godine.

Premijerka je rekla da je Svetski kongres izuzetno značajna manifestacija za Beograd i Srbiju i pokazatelj kreativnosti koju imamo u zemlji.

"Ponosna sam što ste sa limitiranim resursima uspeli da pobedite mnogo veće od vas, koji sigurno imaju i veću sistemsku podršku i to govori o vašem kvalitetu", istakla je Brnabić, naglasivši da nikada nije bilo, a posebno ne u 21. veku, uspešnog društva, a da ono nije bazirano na kulturi, obrazovanju, nauci i kreativnosti.

Ona je ocenila da je Svetski kongres vid značajne kulturne diplomatije, meka moć, koju sve pametne države koriste, a na koju je Srbija nekako zaboravila.

Svetski kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja obuhvatiće 890 predavanja najznačajnijih istraživača pozorišne i izvođačke umetnosti iz 54 zemlje, kao i 11 performansa i "show case" domaćih predstava, a u sve će biti uključeno i više od 80 volontera iz zemlje i inostranstva - iz Meksiko Sitija i Vrnjačke Banje, Niša i Londona, Liona i Kragujevca.

Tema Kongresa biće "Pozorište i migracija - pozorište, nacija i identitet između migracija i nekretanja".

Predsednica Organizacionog odbora profesor Fakulteta dramskih umetnosti Ivana Vujić naglašava da pitanje migracija se ne tiče samo sadašnjih političkih previranja, već vuče korene iz antičnog sveta te će se na skupu razmatrati zapravo kretanja kao mešanja ljudi, polova, odnos prema drugome i drugačijem.

Vujić je istakla da će Svetski kongres biti značajna prilika za srpske umetnike, profesore, studente i pružiti im priliku za uspostavljanje kontakata i razgovor o budućim zajedničkim projektima.

"Želja nam je da omogućimo studentima da upoznaju ljude koji menjaju svet", rekla je ona i dodala da će imati i niz sastanaka na kojima će razgovarati o mogućim programima koji će povezati Beograd, Lion, Amsterdam, Helsinki na koje će moći da apliciraju i studenti.

Strani gosti imaće priliku da pogledaju domaće predstave i performanse, a Vujić je rekla da su povezali nacionalni teatar ("Rodoljupci"), novo viđenje klasike ("Magbet" Bitef teatra) i upoznavanje novih autora ("Predator" Vladimira Arsenijevića i Bojana Đorđeva).

Na kongresu će učestvovati, između ostalih, dr Marvin Karlson i dr Džin Grejem Džons (SAD), dr Bišnuprija Dat, (Indija), dr Džanel Rajnelt (Velika Britanija) Mivon Li (Južna Koreja), Hana Korsberg (Finska), dr Pol Re (Australija), Milena Gras (Čile), dr Hajato Kosuge (Japan), Halid Amin (Maroko), dr Elejn Eston (Švedska), Viki An Kremona (Malta), dr Kristofer Balme (Nemačka), dr Stiven Vilmer (Irska), dr Boris Dausa Pastor (Španija).

Povezano

Sve vesti