Najveći svetski saksofonista otvara Nišvil!

Autor:

Umetnik kojeg kritika smatra najznačajnijim živim alt saksofonistom otvoriće ovogodišnje izdanje niškog festivala.

Alt saksofonista, flautista, kompozitor i aranžer Keni Geret, kojeg su kritičari nazvali ne samo najznačajnijim alt saksofonistom svog vremena već i uopšte najznačajnijim muzičarem na ovom instrumentu posle Čarlija Parkera, nastupiće sa svojim kvartetom 9. avgusta na otvaranju ovogodišnjeg "Nišvila".

Tokom zvezdane karijere duge više od tri decenije, Geret je stekao status jednog od najistaknutijih džez muzičara svoje generacije.

Devetostruki je pobednik u konkurenciji alt saksofonista po glasovima publike prestižnog magazina "Daunbit".Za albume koje je objavio pod svojim imenom imao je pet Gremi nominacija, a za album Five Peace Band - Live postave, koju su predvodili Čik Koria i Džon Maklohlin, dobio je Gremi za najbolji džez album 2010. godine.

Prvi profesionalni angažman imao je 1978. godine u "Big bendu Djuka Elingtona", usledila su angažovanja od strane još nekoliko poznatih muzičara, (Fredi Habard, Vudi Šou, Deni Ričmond...), a prošao je i usavršavanje rezervisano samo za najbolje mlade muzičare, u džez instituciji "Art Blejki end džez mesendžers".

U toj postavi snimio je album Feeling Good 1986. godine. U žižu svetske džez javnosti došao je ipak kao član sastava Majlsa Dejvisa.

Ta saradnja je trajala pet godina tokom kojih je Geret nastupao na turnejama širom sveta i snimio dva albuma - studijski Amandla (1989) i kolekciju snimaka sa koncerata (napravljenih u periodu 1988 - 1991) Live Arround the World, objavljenu 1996. godine.

Geret je učestvovao i na poslednjem zvaničnom albumu Majlsa Dejvisa - Miles & Quincy (Jones) Live at Montreaux iz 1991. godine.Iako svestan činjenice da će ga mnogi uvek dovoditi u vezu sa "fjužn fazom" Majlsa Dejvisa, kada je reč o solo karijeri, Geret je u potpunosti oslonjem na akustičnu postavu i post-bop pristup.

Godine 2011. čuveni koledž "Berkli" dodelio je Geretu počasni doktorat.

Pod svojim imenom, odnosno kao vođa bendova, objavio je 19 albuma na kojima se dokazao i kao vrhunski kompozitor i aranžer.

U poslednjih godinu dana nastupa širom planete promovišući novi album Do Your Dance, koji su kritičari opisali kao "svojevrsni plesni džez putopis".

Tagovi:

Povezano

Sve vesti