mondo.rs

Slatko, slano, gorko: Omiljeni ukus vas odaje

Autor:

Kada je reč o hrani i piću, ukusi se vrlo često menjaju, u zavisnosti od raspoloženja, ali ipak svaka osoba ima svoj ukus. A evo šta to otkriva o vama.

Slatko, slano, gorko: Omiljeni ukus vas odaje Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Generalno, ukusi mogu da se podele u četiri grupe: slatko, slano, kiselo i gorko, mada se tome često dodaje i začinjeno.

Sudeći prema psihologu dr Dženi Neš, o osobi svašta možemo da saznamo na osnovu njenog ukusa.

"Da li je slučajnost to što se neki ukusi poklapaju sa određenim karakternim osobinama? Istraživanje kaže da nije", kaže ona.

"Reči poput slatko, gorko ili kiselo mogu da opišu ukus hrane ili pića, ali i nečiji temperament".

Evo nekih zanimljivih veza između ukusa i karaktera.

Hrana koju ste jeli u detinjstvu određuje vaš ukus

Psiholog kaže da hrana koju smo jeli u detinjstvu određuje kakvu ćemo hranu voleti kada odrastemo.
To se uglavnom povezuje sa namirnicama koje su nam kao deci davali kao nagradu kad smo nešto dobro uradili ili kako bi nas oraspoložili kada se loše osećamo.

Hrana nikada nije bila samo gorivo za telo, već se od detinjstva povezuje sa osećajem voljenosti i sigurnost.

Kako iz detinjstva prelazimo u adolescenciju, hrana postaje stvar koja nam pomaže da se izborimo sa raznim životnim iskustvima koja su nam teška za "varenje" - trauma, tuga, vršnjačko nasilje i mnoga druga ružna iskustva.

Mladi ljudi imaju ograničen broj načina na koje mogu da se izbore sa emocijama.

Ako roditelji ne stave detetu do znanja da je u redu da izražavaju emocije i da su suze, bes i svi drugi načini izražavanja osećanja u redu, hrana može da postaje „prijatelj“ koji mu pomaže da kroz sve to prođe. A ukusi i namirnice koje će birati oblikovaće ukus deteta.

Dr Neš kaže da ako vam je mama, na primer, davala sladak keks kada ste bili tužni, to će biti vaš način da se utešite i kada odrastete jer ćete taj ukus povezivati sa osećajem sreće.

Kako vaša ličnost određuje šta vam se jede

Neurolog i psihijatar dr Alan Hirš sproveo je istraživanje o vezi između ukusa i karakternih osobina.

Sudeći prema njegovom otkriću, hrana koju biramo da jedemo otkriva naše misli i osećanja.

Preferencije po pitanju hrane određene su primalnim potrebama, a s obzirom da postoji pet glavnih ukusa koje razlikujemo, stručnjak kaže da se „najkompletnije“ i najsitije osećamo kada su svi ti ukusi spojeni u jedno jelo.

U svakom slučaju, svako od nas više voli neki ukus od nekog drugog ukusa, a to je, kažu stručnjaci, suptilan način na koji izražavamo neke aspekte svoje ličnosti.

Pet grupa ukusa - šta omiljeni ukus kaže o vama

Ako volite začinjenu hranu,  verovatno volite da rizikujete, stalno ste u potrazi za novim iskustvima, volite opasnost i vrlo verovatno uživate u gledanju horor filmova.

Ako volite gorak ukus, poput gorke kafe, džin tonika... istraživanje pokazuje da verovatno imate neke anti-socijalne karakterne osobine, volite da manipulišete drugima, niste saosećajni, previše ste tvrdoglavi i moguće je da imate čak i neke psihopatske osobine.

Ako volite sladak ukus, lako se slažete sa svima, volite da pomažete drugima i za to ne očekujete ništa za uzvrat.

Ako volite kiselo, veoma je moguće da često kritikujete druge i strogi ste prema njima, ali to opravdavate rečenicom da imate visoke standarde i da volite da testirate svoje granice.

Ako volite slano, volite da sve dobijete odmah, vrlo ste takmičarski nastrojeni i frustriraju vas stvar koje vam nepotrebno oduzimaju vreme, poput gužve u saobraćaju.

Ove veze između ukusa i ličnosti su veoma interesantne, ali na nivou ćaskanja sa nekim radi zabave, a ne kao činjenice koje treba shvatiti sasvim ozbiljno.

"Ipak, na naše preferencije po pitanju hrane ili pića utiču brojni faktori. Zavisi i od ukusa i preferencija onoga ko kupuje i sprema hranu, a to najčešće radi jedna osoba u porodici", kaže psiholog Džen Neš.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.