KONAČNO NA PAPIRU: Memorandum autoputa BG-SA

Autor:

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas u Istanbulu, tokom tursko-srpskog biznis foruma, Memorandum o saradnji s turskom građevinskom kompanijom Tašjapi.

2
A- A A+
bg-sa Foto: Ilustracija MONDO/Googlemaps

Deo memoranduma se odnosi na gradnju autoputa Beograd Sarajevo, a na osnovu tog dokumenta, turska kompanija treba da uradi tehničke i finansijske predloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji.

"To su rehabilitacija regionalnih puteva Novi Pazar–Tutin i Aljinovići–Sjenica–Novi Pazar, kao i gradnja obe deonice autoputa Beograd-Sarajevo koje se nalaze u Srbiji, od Kuzmina do Sremske Rače, i od Požege do Kotromana, odnosno granice sa BiH", navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva.

Izetbegović:Ako smo pametni dobićemo put besplatno

Kako se navodi u saopštenju, o tim predlozima odlučivaće posebna radna grupa Vlade Srbije.

"Za Srbiju je važna izgradnja autoputa od Beograda do Sarajeva, a taj projekat je i od velikog značaja za čitav region. Srbija je spremna za gradnju autoputa, kako za pravac preko Sremske Mitrovice, tako i za pravac preko Požege, Užica i Kotromana. Zato smatram da je memorandum s turskom kompanijom Tašjapi još jedan dobar korak u tom pravcu. Očekujemo da tokom posete Turskoj razgovaramo i o modelima finansiranja izgradnje tog auto-puta”, izjavila je ona.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović članica je državne delegacije koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koja se od danas nalazi u dvodnevnoj poseti Turskoj.

U ponedeljak u Ankari nakon razgovora dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, Mihajlovićeva će potpisati i Memorandum o razumevanju i saradnji u aktivnostima istraživanja i razvoja u oblastima saobraćaja između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske o međunarodnom drumskom transportu putnika i tereta.

Tokom posete potpredsednica Vlade imaće i bilateralne sastanke s predstavnicima Ministarstva saobraćaja i komunikacija o mogućnostima saradnje u infrastrukturi.

Povezano

Sve vesti