
Rodžer Federer ima 36 godina, a i dalje je više nego uspešan u tenisu. Za to su zaslužni ne samo njegovi naporni treninzi, već i ishrana. Dakle, šta jede čovek koji je do sada osvojio 20 grend slem titula?
Federer dan više voli da počne nečim slatkim, tako da za doručak često jede domaće vafle sa voćnim kompotom. Nakon toga, pije sveže ceđeni voćni sok, kafu i malo sirćeta.
Pre teniskog meča, Švajcarac jede tanjir paste. "Dva sata pre svako meča jedem pastu sa laganim sosom. To radim već 20 godina", rekao je teniser.
Između mečeva i treninga, Rodžer jede i grickalice, ali one zdrave. Takođe, jede i banane koje su dobar izvor ugljenih hidrata i kalijuma.
Kada teniseri igraju duže mečeve, njihov nivo energije opada, a ko izgube previše kalijuma, mogu da dobiju grčeve. Zbog toga na pauzama mečeva najčešće jedu banane, kako bi imali dovoljno „goriva“. Međutim, istraživanja pokazuju da su energetski napici možda još i bolji način da profesionalni sportisti na pauzama mečeva i takmičenja "dopune" energiju. Razlog za to je što telo brže apsorbuje tečnost nego bilo kakvu hranu, uključujući i bananu.
Kada negde izlazi na večeru, Federer voli da proba različite kuhinje. "Volim italijanske, japanske i indijeske restorane", rekao je nedavno.
Jasno nam je svima da legendarni teniser jede zdravo, ali ponekad dozvoli sebi i da uživa, a kaže da ne može da odoli sladoledu.
"Obožavam sladoled i čokoladu, to su moji deserti. Ne osećam se loše zbog toga. Mogu to da jedem i da igram odlično u isto vreme".
S obzirom na to da je Švajcarac, nisu mu strani ni razni sirevi, poput fondua.