mondo.rs

Upoznajte novu Putinovu limuzinu

Autor:

Model ruske proizvodnje najviše podseća na "rols rojs fantom"

Novi, stari predsednik Rusije, Vladimir Putin dovežen je na inauguraciju u dugo najavljivanom, novom automobilu.

Limuzina ruske proizvodnje, koja je deo projekta "Kortež", zamenila je "mercedes pulman", u čijim su se modelima vozili dosadašnji predsednici Rusije.

Praksa vožnje "prvog čoveka" u automobilu domaće proizvodnje je trajala u Sovjetskom Savezu još od vremena Staljina. Nju je prekinuo Boris Jelcinj.

Ova promena ima svakako patriotski karakter, ali i veru da ruska auto-industrija može proizvesti prvoklasna vozila.

Nov Putinov automobil je prvi is serije od 200 komada, koliko će se godišnje praviti vozila za potrebe ruskih institucija. Prema nekim informacijama, ispod haube se nalazi V8 motor zapremine 4,4 litra koji razvija oko 600 konjskih snaga i baziran je na Poršeovoj 4,6-litarskoj jedinici, dok je menjač devetostepena automatika razvijena od strane ruskih inženjera.

Plan je da se do 2020. proizvede više hiljada automobila iz projekta "Kortež". Osim najvećeg modela, izaći će i manje limuzine, miniven i SUV modeli.

Ovo je "audi" u kojem se vozi predsednik Srbije

"Kreš testovi"

Ruska služba za obezbeđenje rukovodilaca je isprobala prve modele "Korteža". Urađeni su sigurnosni testovi rigorozniji od Euro NCAP testova, koji su podrazumevali udar prikolice od 1.300 kilograma pri brzini od 50 km/h u zadnji deo automobila. Limuzina se dobrom pokazala i prilikom čeonog sudara pri brzini od 64 km/h.

Pogledajte novu limuzinu predsednika Rusije na ulicama Moskve:

Izvor: YouTube/screenshot/Ruptly

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti