MONDOPop - Kan: Najbolji filmovi, skandali

Autor:

Počinje Kanski filmski festival, a Jelena Đurović vas vodi kroz istoriju evropskog filmskog glamura, podseća na skandale, filmove... Povratak "buntovnika" - Larsa fon Trira.

MONDOPop - Kan: Najbolji filmovi, skandali Foto: MONDO/Jelena Đurović

Razni skandali su pratili filmski festival u Kanu ali je u sećanju ostao onaj od pre tačno pedeset godina... Pre pola veka su Godar i njegove kolege zatvorili feštu zbog solidarnosti sa demonstrantima u Francuskoj, a Olivija de Hevilend nije htela da doputuje iz Pariza gde je tada živela da vidi remasterovano izdanje "Prohujalo sa vihorom".

U najnovijoj epozodi MONDOPop, Jelena vam takođe preporučuje "kansku plejlistu" svojih omiljenih filmova koji su nagrađivani od nastanka festivala 1946. godine pa do novijeg perioda.

U ovogodišnjoj selekciji festivala i kompeticiji za "Zlatnu palmu" videćemo nova ostvarenja seniora Spajka Lija, Žana Lika Godara, Džafara Panahija, ali i nove nade Dejvida Roberta Mičela koji se vraća na velika vrata: "Under the Silver Lake" je film o kojem se najviše govori (Mičel je prvobitno bio zapažen niskobudžetnim hororom “It Follows”).

Larsu fon Triru je oprošteno uvrnuto ponašanje i provociranje od pre par godina, pa će publika imati prilike da vidi i njegovo novo delo "The House That Jack Built" (glavne uloge: Uma Turman i Met Dilon), ali van konkurencije.

Od zanimljivijih naslova tu su i dva dokumentarca: Vim Venders je snimio film o Papi Franji a Kevin Mekdonald o Vitni Hjuston.

U selekciji "Petnaest dana autora" biće prikazan i jedini film iz našeg regiona - "Teret", debitantski dugometražni igrani film srpskog reditelja Ognjena Glavonića. Glavnu ulogu tumači hrvatski glumac Leon Lučev.

POGLEDAJTE 12. EPIZODU SERIJALA MONDOPop

Izvor: MONDO/Jelena Đurović

Pratite MondoPop na Instagramu @mondo_pop

SVE EPIZODE MONDOPop pogledajte OVDE

Povezano

Sve vesti