Naočare za sunce nisu samo modni detalj

Autor:

Većina zna za štetan uticaj sunca na kožu, zbog čega nanosimo kreme sa zaštitnim faktorom. Ali, mnogi ne štite kožu oko očiju, time povećavajući rizik od kancera očnog kapka!

Naočare za sunce nisu samo modni detalj Foto: MONDO/Nataša Petrović

U svetu je sve više obolelih od raka, a nemali broj slučajeva je i malignih tumora očnih kapaka.

Očni kapci su inače tanji od ostatka kože, zbog čega štetno zračenje na njih deluje jače, pa je veoma važno da taj deo lica zaštitite od sunca.

Nije samo reč o tome da na očne kapke ne nanosimo kremu za zaštitu, problem je i u tome što ne nosimo odgovarajuće naočare za sunce.

Sunčevo ultravioletno zračenje šteti očima, praktično dovodeći do opekotina površine oka, a dugoročno doprinosi i pojavi katarakte.

Triša Grifin (65) nije mislila o rizicima sve dok joj nije dijagnostikovan tumor očnog kapka. Najpre je primetila malu belu izraslinu na kapku dok se šminkala, ali je mislila da joj se zbog starenja samo opustila koža.

"Mislila sam da odem to da prekontrolišem, ali nisam jer se nije uvećavalo i nije uticalo na vid".

Triša je, nakon toga, posetila svoju rođaku koja je bila upravo operisala oko, i rekla joj da je imala tumor očnog kapka, opisujući da je najpre primetila malu belu izraslinu na kapku.

"Shvatila sam da prolazim kroz isti horor. Bila sam šokirana. Uvek sam proveravala promene na mladežima, ali nisam znala da je i ovaj deo tela sklon razvoju raka".

Njoj je dijagnostikovan karcinom bazalnih ćelija očnog kapka, što je inače najčešći oblik ove bolesti, a pogađa unutrašnje slojeve kapka. Iako se retko širi na druge delove tela, mogu da oštete okolne strukture oka, uključujući i mehanizam odgovoran za otvaranje i zatvaranje oka.

Svake godine se dijagnostikuju desetine hiljada slučajeva ovog kancera u svetu, tako da je veoma važno da zaštitite i ovaj deo tela od štetnog zračenja.

Simptomi ovog kancera su najčešće bele izrasline na kapcima, koje vremenom mogu da porastu ili da prokrvare. Takođe, koža na kapcima može da postane deblja i da se pojave čirevi poput bradavica koje ne prolaze.

Još neke od promena koje mogu da se jave su crvenilo i zapaljenje, neobjašnjivo opadanje trepavica, a ponekad trepavice mogu da postanu bele ako kancer utiče na ćelije pigmenta.

Rizik od tumora očnih kapaka

Iako geni imaju važnu ulogu u obolevanju od raka, preterana izloženost sunca je svakako veliki faktor rizika koji doprinosi obolevanju.

Pored kancera, UV zračenje može da dovede do fotokeratitisa, vrste opekotina koje se javljaju na prednjem, providnom delu oka.

Fotokeratitis je zapaljenje koje može da se tretira blagim steoridnim kapima, ali je veoma bolan i može da rezultira privremenim gubitkom vida.

Katarakta, oboljenje oka zbog kojeg sočivo oka postaje zamagljeno i vid slabiji, takođe se ubrzava UV sunčevim zračenjem.

Da biste se zaštitili od svega toga, veoma je važno da nosite naočare za sunce, koje nisu samo modnim detalj, već mogu da vam sačuvaju zdravlje jer štite oči i kožu oko čiju.

Stručnjaci naglašavaju da naočare koje imaju oznaku CE ispunjavaju evropske standarde i pružaju zaštitu od UV zračenja. Takve naočare nisu skupocene, tako da ne morate da date čitavo bogatstvo za to.

Povezano

Sve vesti