mondo.rs,MONDO/Agencije

I "Kukavica" u srpskim udžbenicima, neće "leteti"

Još jedna pesma koju peva Svetlana Ceca Ražnatović - "Kukavica", našla se u zbirci zadataka iz književnosti za prvi razred gimnazije izdavačke kuće Klet i zapalila društvene mreže.

6
A- A A+

Nakon bure s pesmom "Lepi grome moj" koja se našla u jednoj radnoj svesci iz srpskog jezika za 5. razred osnovne škole, sada se opet podigla prašina isto zbog pesme koju peva Ceca - "Kukavica" iz 1993. godine, a koju je napisala Marina Tucaković.

Prošle nedelje u javnosti se polemisalo o drugoj pesmi "Lepi grome moj" koja se našla u radnoj svesci iz srpskoj jezika izdavačke kuće BIGZ, a zadatak je bio da petaci prepoznaju peti padež - vokativ.

Iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koji ocenjuju udžbenike, "Lepi grome moj" će biti povučena iz radne sveske, dok za "Kukavicu" kažu nema razloga da se povlači jer se u nalogu zadatka od učenika traži da od dva navedena primera prepoznaju "delo s umetničkim elementima".

Na društvenim mrežama našla se samo skenirana pesma koju peva Ceca iz zbirke, ali se nije video nalog zadatke, te je to izazvalo lavinu negativnih komentara.

U zbirci se osim Cecine pesme Kukavica nalazi i pesma Partibrejkersa "Hoću da znam kuda vodi ovaj put, mene i život moj", a od učenika se traži da pročitaju dve vrlo popularne pesme različitih žanrova i da se opredele koja zadovoljava kriterijume umetničkog dela.

Iz udžbenika "izbacuju" Bajagu, Čorbu i Yu grupu

Autorke zbirke Aleksandra Kuzmić i Mirjana Stakić Savković naglašavaju da je u pomenutom zadatku treba pažljivo pročitati instrukciju i razumeti da ovakav zadatak nije slučajno nastao, već pažljivo osmišljen, argumentovan i funkcionalan i da izražava profesionalni stav iza kojeg stoje i za koji se zalažu.

"U zadatku se sugeriše da sve što je popularno ne mora imati umetničku vrednost. Instrukcija naglašava činjenicu da popularnost teksta ne podrazumeva i ostvarene etičke i estetičke kriterijume... Argumentacija koja pokazuje zbog čega tekst pesme Kukavica ne predstavlja umetničko delo precizirana je i razložena u postavci zadatka", navode autorke.

Drama oko Cecine pesme u školskom udžbeniku

Rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika u Zavodu za unapredivanje obrazovanja i vaspitanja Dejana Milijić Subić kaže da nema razloga da se povlači zbirka zadataka jer je nalog jasan da se kritički vrednuju dve pesme, odnosno da se prepozna ona koja zadovoljava kriterijume umetničkog dela.

"Neće biti povučena zbirka, nema razloga za to. kako drugačije da uvedemo kritičko mišljenje kod dece", kaže Milijić Subić.

Ona je naglasila da od naredne školske godine startuje reforma gimnazija, te da se očekuju novi udžbenici po novom nastavnom programu.

Iz radne sveske za srpski jezik oko koje se prošle nedelje napravila bura, osim stihova koje peva Svetlana Ražnatović našli su se i stihovi "Riblje čorbe" - "Avionu slomiću ti krila. Da ne letiš ona bi tu bila", Momčila Bajagića Bajage - "Hajde, plavi moj safiru. Hajde, čežnjo i nemiru", kao i Yu grupe - "Dunave, moj Dunave. Kakve mi vesti vode donose?" i najverovatnije će i oni biti izbačeni.

Povezano

Sve vesti