MONDO/Beta

Za mesec i po i one će smeti da sednu za volan

Autor:

Žene ove arapske zemlje su poslednje na svetu kojima je i dalje zabranjena vožnja

1
A- A A+

Vlada Saudijske Arabije je saopštila da će građanke te zemlje moći da voze automobile od 24. juna, ali i motore i kamione.

"Ispunjeni su svi uslovi da bi žene mogle da voze", rekao je general Mohamed al-Basami, direktor odseka za saobraćaj u ministarstvu unutrašnjih poslova.

On je naveo da kraljevski dekret kojim se ženama dozvoljava da voze stupa na snagu 24. juna.

"Žene starije od 18 godina će morati da polože vozački ispit", rekao je Basami.

Auto-škole za žene su otvorene u pet najvećih gradova u kraljevstvu. Saudijke koje imaju strane vozačke dozvole moći će da ih zamene za saudijska dokumenta.

Kralj Salman je u septembru prošle godine odlučio da ukine zabranu Saudijkama da voze, u okviru reformske politike koju vodi prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Saudijska Arabija je jedina zemlja u svetu u kojoj žene nemaju pravo da sednu za volan, ali u toku je niz reformi koje za cilj imaju veće učešće žena u ekonomskom i društvenom životu tog ultrakonzervativnog kraljevstva.

Nov zakon o saobraćaju je jednak i za muškarce i za žene, iako je bilo priče da će žene moći da upravljaju vozilima samo ako imaju posebne registarske tablice. Ipak, saobraćajni prekršaji koji načine žene biće rešavani u centrima u kojima će raditi isključivo žene.

Žene od skoro mogu da otvaraju firme i prisustvuju fudbalskim utakmicama i koncertima. Bioskopi su ponovo otvoreni posle 35-ogodišnje zabrane a projekti u domenu zabave su sve brojniji.

Međutim, Saudijke su i dalje potčinjene u sistemu muškog nadzora i potrebna im je saglasnost muškog člana porodice za putovanje, studiranje ili bavljenje određenim profesijama.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti