Predstava koja slavi radost života i slobodu

Autor:

"Pod mlečnom šumom" je predstava inspirisana grotesknim i narodnim karnevalskim pozorištem, Rableom i Bokačom u domenu književnosti i Hijeronimus Bošom u slikarstvu.

Predstava koja slavi radost života i slobodu Foto: Mondo/Goran Sivački

U petak (11.5.), subotu (12.5.) i nedelju (13.5.) od 20h na repertoaru pozorišta Le Studio imaćete priliku da premijerno pogledate predstavu "Pod mlečnom šumom", po tekstu Dilana Tomasa.

Predstavu je režirao Žan-Batist Demarinji, a igraju Vladimir Tešović, Marko Petrović, Dušica Vesić, Mirko Jokić, Goran Rac, Anđela Stanojević, Bojana Simić, Aleksandra Obradović, Biljana Mutavdžić, Romana Caran, Petar Đuraković, Relja Pantić i Aleksandra Radovanović. Scenografiju i kostim potpisuju Sanja Maljković i Ljubica Stojanović.

Drama "Pod mlečnom šumom" govori o 24 časa u životu jednog velškog gradića. Uz humor i poeziju, Dilan Tomas opisuje prozaičnu svakodnevicu njegovih stanovnika: nade i frustracije, želje i razočaranja, porodične tajne, alkoholizam i pohotnost. Ono što glavni lik, prečasni Eli Dženkins blagonaklono naziva: "ljudskom nevinošću".

Dilan Tomas je "Pod mlečnom šumom" zamislio kao radio dramu sa više od 70 likova i skoro isto toliko različitih mesta zbivanja, što predstavlja veliki izazov za postavljanje u pozorištu, pogotovo ukoliko se postavka oslanja na sredstva karakteristična za jedno nezavisno pozorište. Materijalna ograničenja u kombinaciji sa tehničkim ograničenjima radio drame, bili su inspiracija za Le Studio da se prevaziđu sopstvene granice i prikaže još više kreativnosti.

Voditeljka "Slagalice" se obnažila na sceni!

U postavci Le Studija svaki glumac tumači po više likova; vizuelno snažni, magični scenski prizori se brzo smenjuju, prepliću, praćeni opisom naratora i muzikom, uvlačeći nas u život stanovnika ovog ludog grada koji karakteriše čarobna životnost. Ova predstava slavi radost života, grešku, ljudsku nesavršenost. Smesta će vas uvući i učiniti da se potpuno odvojite od svakodnevnice, kojoj ova sloboda upravo nedostaje.

Predstava je inspirisana grotesknim i narodnim karnevalskim pozorištem, Rableom i Bokačom u domenu književnosti i Hijeronimus Bošom u slikarstvu. Reditelj Žan-Batist kaže da upravo to stvara jedinstveni estetski događaj: "Kada me pitaju šta je prednost rada u nezavisnom pozorištu, često odgovaram: sloboda. Odnosno, sloboda duha, stvaralačka sloboda, sloboda smelosti! Baš tu slobodu smo nastojali da prikažemo postavkom predstave 'Pod mlečnom šumom'."

Povezano

Sve vesti