• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobra vam plata? Rok za porez je...

Ako vam je plata višestruko natprosečna za srpske uslove ušli ste u grupu platiša godišnjeg poreza na dohodak građana a bliži se rok za plaćanje poreza.

Rok za prijavu godišnjeg poreza na dohodak građana ističe u naredni utorak, 15. maja, saopštila je danas Poreska uprava.

Obveznici godišnjeg poreza na dohodak su građani koji su u 2017. godini imali dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade u Srbiji u prošloj godini.

Slika Srbije: Najbogatiji imaju devet puta više

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna godišnja zarada po zaposlenom u Srbiji u 2017. godini iznosila je 791.712 dinara, takoda neoporezivi iznos dohotka iznosi 2.375.136 dinara.

Poreska prijava za godišnji porez na dohodak građana može se podneti u papirnom i elektronskom obliku na obrascu PPDG-2R, a preuzima se sa internet prezentacije Poreske uprave Srbije.

Ali, ni oni koji zarađuju milione neće se u Srbiji baš naplaćati poreza, čak i ako ne žele skrivaju svoje prihode.

POREZ NA IMOVINU: Nema povećanja, ali...

Na primer, ako je godišnja plata "glave porodice" sa dvoje dece 5 miliona dinara (oko 42.200 evra, ili 3.500 evra neto mesečno), oporezivi deo je nešto veći od 2,6 miliona evra. Na to dolaze "lični poreski odbici" (maksimalno polovina oporezivog dela) od pola miliona dinara, pa odbici za "izdržavane članove porodice" 238.000 dinara, pa... Osnovica onda spadne na dva miliona dinara. Na to se plaća porez od 10 odsto, i to ispadne 207.000 dinara, što je oko 1,750 evra. Praktično to znači da je efektivna poreska stopa tek oko 4,5 odsto.

Ako se uzme u obzir i da je porez na nekretnine u Srbiji smešan u odnosu na recimo onaj u SAD, malo je jasnije zašto država kuburi s parama za škole, bolnice, pristojne puteve... A PDV, koji je relativno visok a najizdašniji je prihod srpskog budžeta, spada u red "poreza na sirotinju", jer procentualno mnogo više pogađa siromašne nego bogate slojeve društva.

Tagovi

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

VecaBgd

Koja plata?

Cccc

Po tuđem turu i 100 je malo. Koliko je još platio uz svaku platu? 12 puta toliko. Bori se da imaš više, ne da drugi imaju manje!

.

U firmi gde ja radim menadzeri(Direktori) imaju oko 2000 do 5000e zavisi od sektora u kojem rade.Draxlmaier BMW Zrenjanin

special image