Dobra vam plata? Rok za porez je...

Ako vam je plata višestruko natprosečna za srpske uslove ušli ste u grupu platiša godišnjeg poreza na dohodak građana a bliži se rok za plaćanje poreza.

13
A- A A+

novac, dinar, dinari, 10 dinara, novčanice, pare valuta, domaća valuta Foto: MONDO/Mario Milojević

Rok za prijavu godišnjeg poreza na dohodak građana ističe u naredni utorak, 15. maja, saopštila je danas Poreska uprava.

Obveznici godišnjeg poreza na dohodak su građani koji su u 2017. godini imali dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade u Srbiji u prošloj godini.

Slika Srbije: Najbogatiji imaju devet puta više

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna godišnja zarada po zaposlenom u Srbiji u 2017. godini iznosila je 791.712 dinara, takoda neoporezivi iznos dohotka iznosi 2.375.136 dinara.

Poreska prijava za godišnji porez na dohodak građana može se podneti u papirnom i elektronskom obliku na obrascu PPDG-2R, a preuzima se sa internet prezentacije Poreske uprave Srbije.

Ali, ni oni koji zarađuju milione neće se u Srbiji baš naplaćati poreza, čak i ako ne žele skrivaju svoje prihode.

POREZ NA IMOVINU: Nema povećanja, ali...

Na primer, ako je godišnja plata "glave porodice" sa dvoje dece 5 miliona dinara (oko 42.200 evra, ili 3.500 evra neto mesečno), oporezivi deo je nešto veći od 2,6 miliona evra. Na to dolaze "lični poreski odbici" (maksimalno polovina oporezivog dela) od pola miliona dinara, pa odbici za "izdržavane članove porodice" 238.000 dinara, pa... Osnovica onda spadne na dva miliona dinara. Na to se plaća porez od 10 odsto, i to ispadne 207.000 dinara, što je oko 1,750 evra. Praktično to znači da je efektivna poreska stopa tek oko 4,5 odsto.

Ako se uzme u obzir i da je porez na nekretnine u Srbiji smešan u odnosu na recimo onaj u SAD, malo je jasnije zašto država kuburi s parama za škole, bolnice, pristojne puteve... A PDV, koji je relativno visok a najizdašniji je prihod srpskog budžeta, spada u red "poreza na sirotinju", jer procentualno mnogo više pogađa siromašne nego bogate slojeve društva.

Povezano

Sve vesti