Dobre vesti iz EBRD: Srbija ubrzava rast

Autor:

Povoljno makroekonomsko okruženje pogoduje zemljama Centralne i Istočne Evrope, pa će 2018. biti deveta uzastopna godina rasta višeg od 3,5 odsto. U Srbiji i Hrvatskoj sledi i rast kreditiranja.

55
A- A A+
privreda kukuruz traktor radnik radnici posao domaćinstvo poljoprivreda selo seljaci traktor zemljoradnja Foto: Mondo/Goran Sivački Samo da vreme posluži

To su samo neki od zaključaka sa godišnje skupštine EBRD-a.

"Posle usporavanja rasta u Srbiji u prošloj, očekuje se snažan zamah u 2018. i narednoj godini. Svi makroekonomski pokazatelji su iznad očekivanja. Malo više raste uvoz od izvoza ali se radi o uvozu opreme za investicije, što je dobro", ocenjuje Artur Razvil, ekonomista EBRD-a.

Veliko interesovanje za region

Evropska banka za obnovu i razvoj najveći je investitor na Zapadnom Balkanu, koji ulaže i u privatni sektor. Iako EBRD, čiji smo i mi akcionari, posluje na tri kontinenta, interesovanje za Zapadni Balkan raste pa će Sarajevo iduće godine biti domaćin godišnje skupštine.

Razvil ističe da su investicije, posebno privatnog sektora, završetak reformi i integracija sa tržištem Evropske unije, ključni za održivi rast ekonomije Srbije.

Prognoze rasta EBRD-a u Srbiji su nešto konzervativnije, jer su rezervisani zbog činjenice da nešto poput vremenskih neprilika uvek može da ih omete.

Zato su, kako navodi RTS, prognoze Unikredit banke smelije. Prema njima, najviše će rasti bugarska ekonomija - 4,3%, turska 4%, srpska 3,1%, hrvatska 2,8%, dok će prosek Jugoistočne Evrope biti 2,6% a Evrozone 2,1%.

Prošle godine iz recesije su izašle i Rusija i Grčka, a ove godine govori se o visokim stopama ekonomskog rasta. Posebno mesto zauzima Srbija.

EBRD: Srbija u dubokom tranzicionom jazu

Mateo Feraci, direktor strateškog planiranja u Unikredit banci, navodi da je u Srbiji IT sektor vodeći u smanjenju spoljnog deficita.

"Sa druge strane, vi ste vodeći stručnjaci u blokčejn tehnologiji i imate i natprosečni rast korišćenja digitalnih tehnologija i bankarstva. Mlada ste populacija, jer je više od 55 odsto klijenata aktivno kroz te vrste servisa", kaže Feraci.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti