Da li su bajke suviše surove za decu? (ANKETA)

Autor:

Bajke nisu "politički korektne", a roditelji… Pa, ima onih koji misle da je OK radnju ili kraj malo "prilagoditi" tekovinama savremene civilizacije.

11
A- A A+
knjige, lektira Foto: MONDO, Georgi Mitev Šantek, Ilustracija

U eri društvenih mreža, nije OK reći nekome da ima "veeeelike zube"… čak i ako je taj neko vuk u bakinoj odeći.

Sigurno ne podržavate dete kad se ruga nekome, učite ga da to nije lepo i da nikad drugima ne radi ono što ne bi volelo da drugi njemu rade, ali ovo vam ipak zvuči kao preterivanje?

Pa, ima roditelja koji izbegavaju da deci čitaju tradicionalne bajke kao što su recimo Crvenkapa ili Tri praseta, jer smatraju da sadržaj nije politički korektan.

Stvari izmiču kontroli, pošto ima roditelja kojima su Tri praseta u rangu "horor filma", verovali ili ne.

Anketa sajta musicMagpie u kojoj je učestvovalo 2.000 rotifelja pokazala je da svaki četvrti roditelj "prilagođava" sadržaj bajki, pokušavajući da ga učini politički korektnijim i manje zastrašujućim.

Mnogi roditelji boje se da kad se malo dublje "zagrebe ispod površine", bajke šalju poruke koje nisu u skladu sa savremenim društvenim tekovinama.

Recimo, kod Pepeljuge je problem je što ona mora da čisti i sređuje celu kuću, Pinokio ohrabruje laganje, a Ružno pače šalje poruku da morate biti lepi da biste bili prihvaćeni u društvu.

Uspavana lepotica otvara drugi problem, princ je, kao što svi znamo, poljubi dok spava, pa zabrinuti roditelji imaju utisak da se to graniči sa "nekrofilijom", a definitivno smatraju da ovaj momenat otvara pitanje "pristanka", dok se u Lepotici i Zveri "promoviše bestijalnost".

Tu je, naravno, i pitanje nasilja, gutanja živih likova (Crvenkapa), punjenje stomaka kamenjem i bacanje u bunar (Vuk u Crvenkapi) i slično.

Od ukupnog broja roditelja koji su učestvovali u anketi čak 16 odsto roditelja izjavilo je da su bajke toliko surove i nasilne i da šalju toliko pogrešne poruke da su u njihovoj kući zabranjene.

Šta vi kažete?


Podsetite se i MONDO TV priloga o dečaku koji je "Čitalac godine Biblioteke grada Beograda":

Izvor: MONDO

Ako vaše dete ovo radi, svaka čast!

Tagovi:

Povezano

Sve vesti