Austrijski desničari napali srpsku umetnicu

Autor:

Umetnica Tanja Ostojić verbalno je i fizički napadnuta prilikom izvođenja performansa u Insbruku, koji nije bio po volji pripadnica desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO) i crkvenih aktivistkinja koje su isto vreme održavale skup

0
A- A A+

Incident se dogodio 12. maja na turističkoj lokaciji, koju je Tanja Ostojić odabrala za izvođenje još jednog u nizu performansa u okviru angažovanog umetničkog projekta “Misplaced Women?” kojim ukazuje na pitanja migracija, izbeglištva, putovanja, identiteta, bezbednosti privatnog/javnog prostora, prenosi portal Seecult.org

Tanja Ostojić je na svom Facebook profilu napisala da ju je sa lica mesta odgurala pripadnica obezbeđenja austrijske, ekstremno desničarske Slobodarske partije (FPO), koja je u Vladi Austrije.

Ta aktivistkinja je bila odevena u tradicionalnu nošnju. Takođe, zapretila je njenoj asistentkinji da će pozvati policiju ako ne skupe “đubre” nastalo tokom performansa, što je umetnica i nameravala da učini kada vrati stvari koje je izvadila iz kofera prilikom izvođenja tog rada.

Potom ju je jedna crkvena aktivistkinja lupila po licu verskim propagandnim materijalom.

FOTOGRAFIJE INCIDENTA
POGLEDAJTE OVDE

Inače u okviru projekta "Misplaced Women?", koji se realizuje od 2009. godine u Evropi i SAD na lokacijama specifičnim za migracije, poput autobuskih i železničkih stanica, aerodroma, graničnih prelaza, policijskih stanica, izbegličkih kampova, turističkih atrakcija, učesnici izvode neke od svakodnevnih životnih aktivnosti koje su zajedničke za migrante, izbeglice i druge raseljene osobe, uključujući i umetnike koji putuju po svetu da bi zaradili za život.

Povezano

Sve vesti