mondo.rs

Ove situacije su test za vezu

Autor:

Možda mislite da ste našli pravog ili pravu, ali pre nego što se definitivno skrasite, trebalo bi da prođete zajedno kroz neka iskustva koja mogu da ojačaju ili slome vašu vezu.

Ove situacije su test za vezu Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Stresne situacija koje vi i partner zajedno doživite mogle bi da vam otkriju ima li vaša veza potencijala da opstane.

Najveći izazov ili potvrda snage vaše veze? Koliko dobro se nosite sa novčanim problemima.

Novac je, nažalost, jedan od najčešćih uzroka stresa u vezi, a i gubitak posla može da bude "presuda" vašoj vezi. U prilog tome govori i studija iz 2011. godine koja je dokazala da su nezaposleni muškarci skloniji razvodu od onih koji imaju posao.

Ali, ako vi i vaš partner možete zajedno da opstanete u ovoj situaciji i prebrodite takav problem, vaša veza verovatno može da preživi sve.

Verovali ili ne, ali i gosti koji ostaju po nekoliko dana kod vas ozbiljno mogu da naruše vašu harmoniju.

Psiholog Šon Bern kaže da gost koji kod nekog para ostane po nekoliko dana "predstavlja stresno iskustvo onoliko koliko ometa njihovu rutinu i uzurpira kontrolu koju inače imamo nad ličnim prostorom".

Zbog toga, kaže psiholog može da nastane svađa među partnerima, ali ako izdržite nekoliko nedelja u takvoj situaciji, to bi zapravo moglo i da ojača vašu vezu.

Govoreći o gostima u kući, i kućni ljubimac može da testira vašu vezu. Bez obzira na to da li je reč o ribicama, psu ili hrčku, ljubimac zahteva odgovornost, novac, ali i posvećivanje vremena. A sudeći prema studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Bafalu, parovi koji imaju psa ili mačku imaju bliskiji odnos u vezi, zadovoljniji su vezom/brakom i bolje reaguju na stres od onih koji nemaju ljubimca.

Iako kućni ljubimci nikako nisu isto što i deca, mogu da budu indikator za to kako ćete se vi i vaš partner snaći kao roditelji. Ako ne možete da usaglasite mišeljenja oko ljubimca, tj. ako vam se mišljenja drastično razilaze, to baš i nije dobar znak.

Rasprava u vezi možda ne nosi pozitivne asocijacije, ali je neophodna da bi se izbegao neki dugoročni konflikt. Ako ste u stanju da prebrodite rasprave, to mnogo govori o potencijalu da vaša veza potraje.

Da biste zaista utvrdili "trajnost" vaše veze, važno je da probleme rešavate zajedno, čak i ako ste na suprotnim stranama problema.

Takođe, sposobnost i želja da se izvinite jedno drugom kada niste u pravu je takođe dobar znak.

Posvećenost vezi i njenom funkcionisanju je takođe od ključne važnosti, a posebno kada prođe faza medenom meseca - parovi uglavnom imaju periode dosade u vezi, posle nekoliko meseci ili godina, zavisi. U tim periodima je najlakše potražiti nekoga sa strane za malo uzbuđenja, ali ako baš u tim trenucima uspete da vratite ljubav i posvećenost vezi, sve su šanse da ćete dugo opstati kao par.

Još jedan indikator opstanka veze je - koliko se radujete međusobnim uspesima. Studija sprovedena 2013. godine u Čikagu je pokazala da kada žena počne da zarađuje više od supruga, povećava se rizik od razvoda.

To ima dosta veze sa sujetom i rodnim stereotipima, te je zato važno da li se vas dvoje radujete uspesima jedno drugog ili ste zavidni i ljubomorni.

Još jedan od velikih testova u vezi je unapređenje ili novi posao koji podrazumeva i selidbu u drugi grad. Veze na daljinu su veoma teške i mogu da stave veliki teret na komunikaciju među partnerima.

Način na koji se izborite sa ovakvim stresnim periodom u vezi može da "presudi" ili ojača vašu vezu.

Studija sprovedena na Kraljevskom koledžu 2014. godine među parovima koji imaju vezu na daljinu je pokazala da kada partneri deluju kao tim dok prolaze kroz period razdvojenosti, na taj način neguju osećaj stabilnosti i grade budućnost.

Kada smo već kod osećaja stabilnosti... Imati partnera znači imati nekoga na koga možete da se oslonite kada je teško, a jedno od najstresnijih iskustava kroz koje veza može da prođe je bolest jednog od partnera. Veoma je važno da partner koji ima zdravstveni problem može da oseti podršku i ljubav partnera, bez obzira na to koliko je uplašen.

Na kraju, važno je i da putujete sa svojim partnerom - izgubite se zajedno, nađite se u nepoznatoj situaciji i zajedno širite horizonte.

Iskustva poput putovanja mogu da vas zbliže i otkriju eventualne skrivene pukotine u vašoj vezi. Na primer, kako vi i vaš partner izlazite na kraj sa malim problemima poput zagubljenog prtljaga, govori dosta o vašoj sposobnosti da izađete na kraj sa nekim krupnijim problemima u budućnosti.

Ako znate da u svakoj od ovih situacija možete da se oslonite na svog partnera, to je dobar znak da vaša veza ima potencijal da potraje, bez obzira na prepreke na koje možda naiđete.

Sa pravom osobom pored sebe, čak i najstresnije iskustvo je situacija koja će vas još više zbližiti.

Povezano

Sve vesti