• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 rekorda Mančester sitija

 Ivan Bogunović
Autor Ivan Bogunović

Gvardiolin tim možda nije najkvalitetniji u istoriji Premijer lige, ali onima koji tvrde da jeste - brojke će apsolutno dati za pravo.

Mančester siti ove sezone je bukvalno resetovao listu rekorda Premijer lige.

Bilo je rekorda starih jednu, osam, 13, 18 godina... Ali, od sada će se kao najviši standard u mnogim statističkim kategorijama voditi ono što je tim Pepa Gvardiole ostvario u sezoni 2017/18.

Zanimljivo je da su čak tri rekorda postavljena golom Gabrijela Žezusa u 94. minutu utakmice protiv Sautemptona (0:1) u poslednjem kolu!

Bio je to idealan kraj gotovo savršene sezone u domaćem prvenstvu, koji je na samom terenu proslavljen kao da je rešio pitanje prvaka, iako je sve bilo jasno nedeljama unazad...



1. NAJVIŠE BODOVA - 100


Čelsijev rekord (95 bodova u sezoni 2004/05, prvoj sa Žozeom Murinjom) oboren je pobedom nad Brajtonom u pretposlednjem kolu. Remi u Sautemptonu odveo bi "građane" do 98 bodova, ali je Žezusovim pogotkom njihov učinak zaokružen na 100!

Toliko Gvardiola nije osvojio ni sa dominantnim timovima Barselone, gde mu je rekord bio 99 bodova u sezoni 2009/10.

2. NAJVIŠE DATIH GOLOVA - 106

I ovaj rekord je pripadao Čelsiju, ali Anćelotijevom, u sezoni 2009/10, kada su "plavci" postigli 103 pogotka. Siti je dva kola pre kraja imao 102 gola na svom kontu, Brajtonu je zatim dao tri i Sautemptonu jedan.



3. NAJVEĆA BODOVNA RAZLIKA - "PLUS 19"


Mančester junajted je 2000. postao šampion sa 18 bodova više od drugoplasiranog Arsenala (91:73).

Mančester siti je u poslednje kolo ušao sa "plus 19" u odnosu na Junajted, ali gradski rival je poveo u prvom poluvremenu utakmice protiv Votforda i činilo se da će konačna razlika pasti na 17 bodova.

Međutim, Kevin De Brujne je u samom finišu utakmice na "Sent Meris" stadionu idealno uposlio Žezusa, ovaj je izbegao ofsajd zamku, lobovao golmana Mekartija i ispisao novu stranicu istorije.

4. NAJVIŠE POBEDA - 32

Čelsi je prošle sezone pod vođstvom Antonija Kontea postao šampion uz 30 ostvarenih pobeda, ali taj rekord je trajao samo godinu dana.

Izjednačen je u 35. kolu, trijumfom nad Vest Hemom (1:4) u Londonu, oboren protiv Brajtona, a dodatno poboljšan protiv Sautemptona. Sitijev učinak ima još veću specifičnu težinu, utoliko što je Čelsi svojih 30 pobeda zabeležio uz potpuni fokus na Premijer ligi, pošto tada nije igrao evropsko takmičenje.




5. NAJVIŠE UZASTOPNIH POBEDA - 18


Arsenal 2001/02 i Čelsi 2016/17 imali su po 13 pobeda zaredom u jednoj sezoni.

Mančester siti počeo je seriju u trećem kolu protiv Bornmuta (1:2) i nije stao sve do 31. decembra, kada je sa Kristal Palasom u gostima odigrao 0:0. Rekordna, četrtnaesta uzastopna pobeda upisana je protiv Mančester junajteda na "Old Trafordu" (1:2), a osamnaesta u Njukaslu (0:1).

6. NAJVIŠE POBEDA U GOSTIMA - 16

U pomenutom meču protiv Vest Hema izjednačen je rekord Murinjovog Čelsija od 15 pobeda "na strani", iz sezone 2004/05. Gabrijel Žezus protiv Sautemptona je obezbedio i šesnaestu.

7. NAJBOLJA GOL-RAZLIKA - "PLUS 79"

Anćelotijev Čelsi je 2010. završio sezonu trijumfom od 8:0 protiv Vigana, za ukupnu gol-razliku "plus 71". Gvardiolin Siti je sa 106 datih i 27 primljenih napravio "plus 79".

8. NAJVEĆI POSED LOPTE - 71%

Uz napomenu da se ova statistika vodi samo u poslednjih osam sezona, "plavci" su prosečno držali loptu u nogama 71 odsto vremena, što je za sedam odsto više od rekorda koji su postavili 2016/17.

9. NAJVIŠE TAČNIH PASOVA - 28.242

Ovaj podatak ide "pod ruku" sa prethodnim. U prvoj sezoni sa Gvardiolom kraj aut-linije, Mančester siti je imao 20.506 tačnih pasova, dok je ove sezone podigao tu cifru za skoro 40 odsto, na 28.242.

10. NAJRANIJE OSIGURANA TITULA

Ovde je Siti samo izjednačio rekord Mančester junajteda iz sezone 2000/01, obezbedivši titulu prvaka pet kola pre kraja, kada je u gostima pobedio Totenhem (1:3), a Junajted dan kasnije izgubio od Vest Bromviča.

Šansu da prođe kroz cilj šest kola pre kraja i tako postavi novi rekord, novi prvak Engleske je propustio u gradskom derbiju, na "Etihadu" 7. aprila, kada je posle vođstva od 2:0 usledio preokret i poraz rezultatom 2:3.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

LazarKrusevac

Sve to, i onda dodje jedan klub iz te lige gde su toilko dominantni i oduci ih od fudbala

Neca

Sprdanje Pepa Gvardiole

Najnovije

Kolumnisti