Dogodine i po državljanstvo "bilo gde"

Autor:

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić izjavio je danas da očekuje da će građani iduće godine moći da bilo gde Srbiji preuzmu uverenje o državljanstvu u svakoj opštini, bez obzira na mesto rođenja.

0
A- A A+
pasoš, putovanje Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

On je povodom Dana matičara rekao da je u elektronski registar matičnih knjiga prebačeno više od 98 odsto podataka o građanima.

"Zahvaljujući tome, građani danas bez problema mogu u bilo kojoj opštini ili gradu, bez obzira na mesto rođenja, da dobiju svoj izvod iz matične knjige rođenih", rekao je on.

Ružić je objasnio da se sada isti posao radi i za Knjigu državljana, zajedno sa MUP-om.

Državljanstvo Srbije umesto "srpsko"?

"Tokom sledeće godine možemo očekivati da i državljanstvo baš kao i izvod iz knjige rođenih može da se preuzme bilo gde u Srbiji, bez obzira gde živite i gde ste rođeni", rekao je on.

Podsetio je da Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama predviđa mogućnost upisa podataka o nacionalnalnoj pripadnosti u matičnu knjigu rođenih, po principu dobrovoljnosti, a novina je i upis promene pola.

Više nećemo biti "poštari"! Lakše do dokumenata

Ružić je prisutnima čestitao dan Dan matičara, kojih u Srbiji ima 1.355.

Dan matičara obeležava se na dan stupanje na snagu Zakona o državnim matičnim knjigama 1946. godine, kojim su prvi put ustrojene državne matične knjige na teritoriji Srbije. Do donošenja tog zakona, državne matične knjige su se vodile samo u Banatu i Bačkoj.

Povezano

Sve vesti