Šta nutricionisti jedu kad su pod stresom

Autor:

Evo kako stres hranom "leče" ljudi kojima je posao da druge savetuju o zdravoj ishrani. Spanać je samo jednom pomenut...

Šta nutricionisti jedu kad su pod stresom Foto: Mondo/ Goran Sivački

Koliko god se trudili da živite i hranite se zdravo, sigurno ima "hitnih" situacija koje može da reši samo čokolada. Ili porodično pakovanje sladoleda. Svakome od nas ponekad se desi da nekontrolisano jede kad je pod stresom, čak i nutricionistima… Ali, za razliku od "ostalih smrtnika", oni se trude da čak i kad su pod stresom prave zdravije izbore. Jer, kad ste nervozni i uznemireni, poslednje što vam je potrebno je da se još i nadujete (kao žaba) jer ste pojeli gomilu čipsa ili nečeg sličnog.

Pa, evo šta nutricionisti jedu kad su pod stresom:

Slane bademe

"Kad imam napad gladi za nečim određenim, to što mi se jede je obično nešto krckavo. U takvim situacijama biram slane bademe, ili lešnike ili bademe uvaljane u cimet ili kakao. Orašasti plodovi su odličan izvor magnezijuma, koji umiruje nervozu, a uz to su bogati i zdravim mastima, proteinima i vlaknima. Volim i smrznuto grožđe, potrebno vam je neko vreme da pojedete zaleđeno zrno, slatko je ali je i puno antioksidanata", kaže za Women's Health dr Marisa Mur, nutricionista iz Atlante.

Sladoled

"Dajem sve od sebe da se oduprem potrebi za hranom koja je izazvana stresom, ali ako u tome ne uspem, sladoled je uvek moj izbor. Ili smrznuti jogurt. Trudim se da odaberem proizvode koji imaju smanjeni sadržaj masti i šećera, doduše", kaže dr Lorin Haris-Pinkus.

Ovsena kaša sa bobičastim voćem

"Kad sam pod stresom, pokušavam da jedem hranu koja će mi pomoći da se izborim sa tim, uprkos iskušenju da izaberem nešto potpuno nezdravo, i tako brzo zadovoljim potrebu za slatkišima. Moj izbor obično je ovsena kaša sa bobičastim voćem, pošto je to dobar izvor složenih ugljenih hidrata koji podstiču lučenje serotonina, koji popravlja raspoloženje", kaže nutricionista dr Keri Glasman.

Jogurt sa bobičastim voćem i orašastim plodovima

"U situacijama koje su stresne, trudim se da jedem namirnice koje će moj nivo šećera u krvi održati stabilnim. Vodim računa da uvek u toj kombinaciji bude i nutrijenata koji će poboljšati kognitivne funkcije. Zbog toga kad sam pod stresom najčešće biram punomasni grčki jogurt, zbog probiotskih kultura koje su dobre za ravnotežu dobrih bakterija u našim crevima, jer one utiču i na naše emocionalno i mentalno zdravlje. Dodam čia seme ili mleveno seme lana zbog visokog udela vlakana i omega-3 masnih kiselina, kao i sveže ili smrznute borovnice, kupine ili maline, jer su odlični izvori antioksidanata", kaže dr Džesika Kording.

Lešnike ili bademe u čokoladi

"Da se ne lažemo, mogla bih da grickam šargarepu, ali to ne bi zadovoljilo moju potrebu za slatkim! Zbog toga su u stresnim situacijama moj izbor bademi ili lešnici u čokoladi. Slatko je, ali ipak unesete i vlakna, proteine i zdrave masti", kaže Džesika Levinson.

Pistaće u ljusci

"Kad sam pod stresom, potrebno mi je nešto što će me sprečiti da jedem nekontrolisano, zbog toga biram pistaće u ljusci. Morate malo da se potrudite da ih otvorite, tako da jedete sporije. Uz to, gomilica ljuske koja raste pruža dobar uvid u količinu koju ste pojeli", kaže nutricionistkinja Aleksandra Kaspero.

Lisnato zeleno povrće

"Zvučaće uvrnuto, ali mozgu je potrebna hrana koja je dobar izvor važnih nutrijenata, da bi mogao da radi kako treba. Kad sam pod stresom, pokušaću da razmotrim šta mi je nedostajalo u ishrani u poslednje vreme, i potrudiću se da to nadoknadim. Najčešće se ispostavi da mi fali voća i povrća, naročito tamnozelenog lisnatog povrća, kao što su kelj i spanać, pošto su oni bogati dolatima koji nam pomažu da održimo dobro raspoloženje", kaže dr Karen Ansel.

Povezano

Sve vesti