Ubistvo Olivera Ivanovića: Četiri meseca, i ništa

Autor:

Četiri meseca od ubistva lidera GI Srbija, demokratija pravda (GI SDP) Olivera Ivanovića u Severnoj Mitrovici navršava se danas, a u istrazi nema pomaka, kažu u stranci.

6
A- A A+
Oliver Ivanović, sahrana Olivera Ivanovića Foto: MONDO/Goran Sivački

Funkcionerka inicijative Ksenija Božović kaže da su razočarani i ogorčeni.

"Od prvog dana smo tvrdili da ubica nikada neće biti nađen, a sada vidimo da se istraga sve više razvodnjava", kaže Božović.

Božović je dodala da Specijalno tužilaštvo poziva svedoke koje je Osnovno tužilaštvo već ispitalo.

"Nemam šta da kažem, četiri meseca su prošla, a pomaka nema", rekla je ona i dodala da se samo čuje "prebacivaje lopte" iz Beograda u Prištinu i obrnuto.

Jedina novina - inicijativa za imenovanje trg

Božovićeva je kao jedini pomak navela peticiju GI SDP kako bi ulica ili trg u Severnoj Mitrovici dobio ime Olivera Ivanovića. Do sada je prikupljeno 1.500 potpisa, koje će podneti na sednici Skupštine grada, rekla je ona.

Po njenim rečima, Beograd apeluje da mu se pošalju satelitski snimci, Priština to stopira i ne izjašnjava se, a međunarodni predstavnici ćute.

Ubistvo Ivanovića: Evo šta je otkrila obdukcija

Švajcarski ambasador u Prištini Jan Huber Lebet rekao je juče, kako prenose mediji na Kosovu, da je Oliver Ivanović bio "čovek koji je želeo da napravi promenu, izražavajući svoje mišljenje, a ipak nije mogao da bude instrumentalizovan".

Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, kaže da još nema pomaka u istrazi i da se ne zna ko je ubica.

"Još se ne zna ko je ubica, ko je nalogodavac. Tražili smo da sarađujemo, nisu pristali. Tražili smo satelitske snimke, nisu dali, kažu da je tog dana bila magla. Nema pomaka u istrazi", rekao je on na Televiziji Pink.

Navodeći da je nedavno obeleženo 20 godina od kada je nestao prvi Srbin na KiM, Petković je istakao da su svi zločini nad Srbima i dan danas nekaženjeni.

"Nema političke volje da se pronađu ubice i kazne oni koji su odgovorni", istakao je Petković i podsetio na zločin u Starom Grackom kada je ubijeno 14 srpskih žetelaca, na ubistvo srpske dece kod Goraždevca...

Petković je naveo da se na prostoru KiM u pritvoru nalaze i Srbi koji su uhapšeni po tajnim optužnicama.

"S jedne strane, vidimo da se ne pronalaze oni koji su ubijali Srbe, a opet sa druge strane vidimo da za ratne zločine, što je paradoks, optužuju Srbe. Pa gde su sada tu Albanci", upitao je Petković i naveo da to treba pitati predstavnike međunarodne zajednice.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ispred prostorija GI SDP sa šest metaka sa leđa iz automobila u pokretu.

Povezano

Sve vesti