Država daje 20 miliona evra za film o Jasenovcu

Autor:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao inicijativu da se pomogne snimanje filma o stradanju Srba, Roma i Jevreja u Jasenovcu.

23
A- A A+

Vlada Srbije, na incijativu predsednika Aleksandra Vučića, spremna je da finansira grandiozni filmski projekat o stradanju Srba, Roma i Jevreja.

"Kurir" piše da bi s tom temom jedino na kraj mogli da izađu Oliver Stoun ili Lazar Ristovski.

Država planira da izdvoji 20 miliona evra za snimanje filma o zloglasnom stratištu NDH, ali i da angažuje eminentne predstavnike sedme umetnosti, uključujući i neka poznata imena iz Holivuda, piše "Kurir".

Lazar Ristovski kaže da je Aleksandar Vučić čovek koji pokazuje svoj patriotizam svojim delima i da je on taj koji je insistirao da se budžet Filmskog centra Srbije za ovu godinu duplira.

"Naravno da podržavam inicijativu. Tako se brine o svojoj kulturi i istoriji. Kao što vidite sve je manje onih što ga napadaju. Zašto? Zato što rezultatima zatvara usta neradnicima", kaže Ristovski.

On smatra da u Srbiji ima umetnika koji mogu da se izbore sa ovom temom, ali je važno da se ona ne prokocka jeftino, kao što se desilo sa nekim istorijskim temama nedavno.

"Ovakve teme zaslužuju veliku pažnju i veliki budžet".

Producent Maksa Ćatović takođe podržava ovu ideju i smatra da država treba da izdvoji novac za nju, čak i bez konkursa.

"Najveći problem u celoj priči je scenario i kako pretočiti u dva sata priču o Jasenovcu. Film može da snimi za milion, a za 100 ako hoćete glumca Breda Pita".

Ćatović misli da je za ovaj projekat najbolje da angažujemo Olivera Stouna, jer to jedina garancija da će neko napraviti pošten film.

"On je moralna gromada čija reč se poštuje u svetu. Kad bi on napravio film, naše komšije Hrvati bi se verovatno češali po glavi, pa ne bi mogli da imaju nikakve primedbe".

Povezano

Sve vesti