Podrška ruskom novinaru uhapšenom u Ukrajini

Autor:

Agencija MIA Rusija sevodnja, na društvenim mrežama pokreće haštag #ThruthNotTreason kao znak podrške Kirilu Višinskom, rukovodiocu portala RIA Novosti Ukrajina, koji je uhapšen 15. maja.

0
A- A A+

Novinar Višinski je uhapšen juče ispred svog stana, a zvanični Kijev ga je osumnjičio za državnu izdaju. Istovremeno je počeo višesatni pretres prostorija RIA Novosti Ukrajina i stanova novinarke MIA Rusija sevodnja (grupe kojoj pripada i Sputnjik), Ljudmile Lisenke, i šefa predstavništva agencije u Ukrajini Andreja Borodina.

"Medijski" udar Kijeva: Uhapšen šef RIA Novosti

Prema informacijama advokata Višinskog, novinar je prebačen iz Kijeva u Herson, gde se nalaze kancelarije ukrajinskog tužilaštva "Autonomne pokrajine Krim".

Supruga ruskog novinara je rekla da njen muž ima ozbiljne zdravstvene probleme i da mora da uzima lekove. Međutim, ona ne zna šta se desilo sa njim.

Služba bezbednosti Ukrajine sumnjiči novinara za državnu izdaju. Maksimalna kazna za to krivično delo prema ukrajinskom zakonu iznosi 15 godina zatvora.

Služba bezbednosti tvrdi da se Višinski bavio "subverzivnim akcijama na Krimu", i da je podržavao separatističke proruske DNR i LNR.

Povezano

Sve vesti