Vujošević pozvao Nurkića i Amerikanca, ali...

Autor:

"Ono što mi znamo je da mu ističe ugovor ove godine i tek sedmog meseca može potpisati novi ugovor. Zbog mogućnosti povrede, u takvim slučajevima je praksa da ti igrači ne igraju za reprezentacije", rekao Siniša Kovačević.

Selektor košarkaške reprezentacije BiH Duško Vujošević objavio je spisak na kojem su 24 igrača na koje će računati u trećem ciklusu prvog kruga kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine.

Među pozvanima je i centar Portland Trejlblejzersa Jusuf Nurkić, za kojeg se još uvek sa sigurnošću ne zna da li će igrati...

"Nurkić će se verovatno oglasiti u javnosti i saopštiti svoju odluku. Nekakav kontakt s njim postoji, ali on bi trebalo uskoro da se sretne sa selektorom da se izjasni oko ovog sada okupljanja, ali i budućih reprezentativnih akcija. Ono što mi znamo je da mu ističe ugovor ove godine i tek u julu može potpisati novi ugovor. Zbog mogućnosti povrede, u takvim slučajevima je praksa da ti igrači ne igraju za reprezentacije. No, Nurkić će prvo da se nađe sa selektorom i porazgovara s njim. Ako je to razlog zbog kojeg neće igrati treba da ga saopšti javnosti. To je i jedini pošten razlog", kazao je Siniša. Kovačević, direktor košarkaške reprezentacije.

Na Vujoševićevom širem spisku našlo se i ime Amerikanca Džoša Adamsa, koji nastupa za turski Bešiktaš, ali je teško da će ovaj košarkaš već u ovom kvalifikacionom ciklusu obući dres BiH.

"Adams ima još nekih stvari koje nam treba dostaviti da bi se zahtev za dobijanje državljanstva dao u proceduru. Kada to uradi, onda ćemo to proslediti dalje. Veće ministara odobrava državaljanstvo na preporuku Košarkaškog saveza BiH. Na to nemamo uticaja. Teoretski postoji mogućnost da dobije bh. pasoš, ali je, poznavajući naše procedure, to teško očekivati u ovako kratkom vremenskom periodu", naglasio je Kovačević.

Džoš Adams Foto: MN Press

Bh. košarkaši će se za dve odlučujuće utakmice kvalifikacija okupiti 14. juna u Sarajevu. Prema Kovačevićevim rečima, planirano je da se dan kasnije otputuje za Opatiju, gde će se pripremati do 24. juna.

U tom periodu bh. tim bi trebao odigrati dvije kontrolne utakmice protiv selekcije Hrvatske. Povratak u Tuzlu je planiran za 25. juni, a onda tri dana priprema za duel sa Francuskom. Uoči okupljanja selektor Vujošević će skratiti spisak na 16 igrača.

Bh. košarkaši će protiv Francuske igrati 29. juna u tuzlanskoj dvorani "Mejdan", a tri dana kasnije gostuju u Belgiji. Vujoševićevim izabranicima je za plasman u drugi krug kvalifikacija za SP dovoljna jedna pojeda u preostala dva duela.

Nakon četiri odigrana kola u grupi E lider je Francuska sa maksimalnih osam bodova, slede Rusija i BiH sa po šest, dok je Belgija četvrta sa četiri.

SPISAK

Na spisku selektora Vujoševića za utakmice petog i šestog kola grupe E protiv Francuske i Belgije su: Darko Talić (Kakanj), Amar Gegić (Bajern, Njemačka), Nemanja Gordić (Budućnost, Crna Gora), Sani Čampara (Andora, Španija), Marko Rikalo (Sloboda), Džoš Adams (Bešiktaš, Turska), Džanan Musa (Cedevita, Hrvatska), Edin Atić (AEK, Grčka), Almir Hasandić (Sloboda), Ibrahim Durmo (Spars), Adin Vrabac (Hamburg Tovers, Njemačka), Aleksandar Lazić (Mega Bemaks, Srbija), Milan Milošević (Promiteas Patra, Grčka), Nedim Buza (Ostende, Belgija), Nedžad Muratović (Sloboda), Amar Alibegović (St. Džon's Red Storm, SAD), Elmedin Kikanović (Monako, Francuska), Markus Lončar (Široki), Andrija Stipanović (Cedevita, Hrvatska), Emir Sulejmanović (Fuenlabrada, Španija), Jusuf Nurkić (Portland, SAD), Ivan Karačić (Široki), Ajdin Penava (Maršal Tandering Herd, SAD) i Kenan Kamenjaš (Spars).

Povezano

Sve vesti