Spasovdanska litija: Tri molitve za Beograd

Liturgijom u Vaznesenjeskoj crkvi, koju je služio patrijarh srpski Irinej, danas je počelo obeležavanje slave grada Beograda - Spasovdana. Spasovdanska litija prošla je centralnim gradskim ulicama.

49
A- A A+
litija, pravoslavlje, verski praznik Foto: Mondo/ Goran Sivački ilustracija

Tokom litije pročitane su tri molitve.

Litija je prošla centralnim gradskim ulicama od Vaznesenjske crkve, preko Kralja Milana, Terazija, kneza Mihaila do Saborne crkve, a zatim Brankovom i Ulicom kraljice Natalije do Vaznesenjske crkve, gde je održana treća molitva.

Litija se zbog molitvi zaustavljala na Terazijama, kao i u Sabornoj crkvi, a ulice u centru Beograda bile su zatvorene za saobraćaj.

Patrijarh srpski Irinej obratio se posle molitve okupljenima u crkvi, nakon čega su zvona najavila formiranje spasovdanske litije.

Luturgija je počela oko devet sati, a prisustvovali su joj ovogodišnji domaćin slave, gradski menadžer Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović i mnogobrojni građani.

Litija blokira centar Beograda, evo koje ulice

Kao deo proslave Spasovdana će u 17 sati biti održan i svečani prijem u Starom dvoru.

Vaznesenje je jedan od 10 praznika posvećenih Hristu. Spada u pokretne praznike i uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

SPASOVDAN: Brada, molitva, i bogata trpeza

U narodu je praznik Vaznesenja Gospodnjeg poznatiji kao Spasovdan, a koliki ima značaj vidi se po tome što je najveći istorijsko-pravni dokument srpske srednjovjekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349. godine, a dopunjen takođe na Spasovdan 1354. godine.

Od kad je despot Stefan Lazarević 1403. godine ustoličio Beograd kao srpsku prestonicu, u čast obnove i napretka, Grad je kao svoju krsnu slavu uzeo Spasovdan.

Pogledajte trasu kojom prošla litija:

litija trasa litije spasovdan Foto: MONDO, Mario Milojević

Povezano

Sve vesti