15.000 turista, 18 miliona evra prihoda Beogradu

Autor:

"Ako bismo imali i 'Nacionalni stadion', mogli bismo da organizujemo i finale Lige šampiona ili Lige Evrope", kaže gradski menadžer Goran Vesić. Navijaće za Luku Dončića.

15.000 turista, 18 miliona evra prihoda Beogradu Foto: Mondo/Goran Sivački Beograd

"Naša politika je da svake godine organizujemo jedno veliko sportsko tamičenje, jer to donosi višestruku korist gradu i zemlji", kaže gradski menadžer Goran Vesić, koji navodi da će predstojeći Fajnal for Evrolige Beogradu doneti 18 miliona evra prihoda od turizma.

"Fajnal for Evrolige je najveći košarkaški događaj na svetu ove godine, ako se izuzme NBA, ali i jedan od najvećih sportskih događaja ove godine, posle Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji", kaže Vesić za "Politiku", uoči početka Fajnal fora u Beogradu.

Od petka do nedelje, u "Štark areni", četiri kluba boriće se za naziv najboljeg na kontinentu - šampion Fenerbahče (Turska), CSKA (Rusija), Real (Španija) i Žalgiris (Litvanija).

"Fajnal for će biti direktno prenošen u više od 200 zemalja, nekoliko stotina miliona ljudi će u raznim fazama gledati utakmice, svuda će se videti da je to u Beogradu, videće se naši promotivni spotovi. To je dobro za razvoj turizma, ali i za investicije", objašnjava Vesić.

/JOŠ DAN DO POČETKA F4: NEĆE BITI NA JEDNU LOPTU/

Nada se, kaže, i da ćemo uskoro imati "Nacionalni stadion", koji bi nam dao mogućnost da se kandidujemo za organizaciju finala Lige šampiona u fudbalu ili Lige Evrope. "Nema bolje promocije za grad od sportskih takmičenja", zaključuje gradski menadžer.

Kako kaže, povodom Fajnal fora, očekuje se oko 15.000 turista - uglavnom iz Turske, Španije, Rusije i Litvanije.

"Nije nam bilo skupo da platimo "ulaznicu" 2,25 miliona evra jer samo od prodaje loža grad će imati milion evra, a tu je i porez na šest miliona evra koliko je Evroligin prihod od prodaje ulaznica", navodi gradski menadžer.

Prema njegovim rečima, prosek boravka turista u Beogradu je četiri noćenja, pa kad se to pomnoži sa 15.000 turista koliko ih se očekuje - to je ukupno 60.000 noćenja.

"Ako to pomonožite sa 300 evra, koliko prosečni turista ostavi u Beogradu, dobićete 18 miliona evra. Ovaj iznos će se u Beograd sliti najdirektnije. To, naravno, neće sve otići gradu Beogradu, ali će zaraditi hoteli, kafići, šoping molovi, turistički vodiči...", kaže Vesić.

Posle Evropskog prvenstva u vaterpolu, dvoranskog u atletici, pa u futsalu, i sada završnog turnira Evrolige, on najavljuje i Evropsko prvenstvo za košarkašice dogodine.

"Beograd je sportska prestonica Evrope. Svaka čast Londonu, Parizu i nekim drugim gradovima, ali oni s nama ne mogu da se mere kad je reč o sportu. Borićemo se za nova takmičenja, tako što ćemo poboljšati transport i infrastrukturu", ističe Vesić.

Odgovarajući na pitanje šta možemo da očekujemo posle "Evrobasketa 2019" za košarkašice, Vesić je rekao da je Beograd sportska prestonica Evrope.

"Borićemo se za nova takmičenja tako što ćemo poboljšati transport i infrastrukturu. Nadam se da ćemo uskoro imati i nacionalni stadion koji bi nam dao mogućnost da se kandidujemo za organizaciju finala Lige šampiona u fudbalu ili Lige Evrope. Nema bolje promocije za grad od sportskih takmičenja. Kad bi neko izračunao vrednost pi-ar tekstova koji će se širom sveta pojaviti o Beogradu za vreme Fajnal fora, to bi vredelo čitavo bogatstvo", naveo je on.

Govoreći o dvorani "Aleksandar Nikolić" gradski menadžer je rekao da se ona nalazi u postupku legalizacije.

"Verovali ili ne ta dvorana je nelaglna, iako je otvorena pre 45 godina. Kada je legalizujemo dobićemo dozvolu za proširenje na skoro 10.000 mesta. Treba nam jedna prava košarkaška dvorana sa tim kapacitetom", naglasio je Vesić.

Na pitanje za koga će da navija gradski menadžer je rekao za Real, zbog Luke Dončića.

"Takvog igrača nisam video, koji može da igra sve od jedan do pet i sve igra uspešno. Volim Dončića ne samo zato što je veliki zvezdaš koji se pojavio posle mnogo vremena. Naravno da ću pratiti i Fenerbahče zbog Željka Obradovića, Dangubića i Kalinića, ali ću ipak navijati za Luku".

Povezano

Sve vesti