"Ako ne bude rešenja vraća se srpski nacionalizam"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija za fer-kompromis u rešenju kosovskog pitanja i upozorio da bi, ukoliko se ne nađe rešenje prihvatljivo za većinu, moglo doći do novog talasa srpskog nacionalizma.

89
A- A A+

  ''Rešenje mora biti za većinu prihvatljivo, inače ćemo odmah doživeti novi talas srpskog nacionalizma'', rekao je Vučić u intervjuu nemačkom dnevniku ''Rajniše post''.

Na ocenu ovog diseldorfskog lista da Beograd do danas ''izbegava da prizna nezavisnost svoje bivše provincije'' i pitanje, ne mora li se ta cena platiti, ako Srbija želi u EU, Vučić je rekao da je ''potpuno nezamislivo da Srbija, pri rešenju konflikta, na kraju stoji praznih ruku''.

On je naglasio da je Kosovo za Srbe jedna ekstremno osetljiva tema i podsetio da su svi njegovi prethodnici, na jedan ili drugi način, politički na toj temi propali.

Upitan da kaže kako bi jedan kompromis rešenja kosovoskog pitanja mogao da izgleda, Vučić je rekao da o tome još ne može da govori.

Tači: I Kosovo i Srbija će profitirati

''Molim Vas, imajte razumevanja za to da ja još nikakve detalje ne mogu da navedem.To bi moglo da slabi našu pregovaračku poziciju. Ali, budite uvereni - čim počnu ozbiljni razgovori, mi ćemo biti spremni za kompromis. Voleo bih kada bih mogao to da tvrdim i za drugu stranu....'', rekao je Vučić.

Na pitanje da li su njegovi sunarodnici zaista spremni na ustupke oko Kosova, Vučić je odgovorio da nisu.

''Ne, za to se moramo boriti. Danas bi oko tri četvrtine Srba želelo rađe da se konflikt zamrzne, nego da se prihvati kompromis. Ali ćce jednom, iznenada, taj konflikt da se odmrzne i to je jedna vremenska bomba, jedna politička hipoteka za moju zemlju i ceo region. Ne, mi moramo taj problem da rešimo i to ne tek za 100 godina", dodao je predsednik Srbije.

Srbija i Crna Gora u EU do 2025?

Upitan da oceni da li bi tradicionalno tesni odnosi Srbije i Moskve mogli postati prepreka za pristup Srbije EU, Vučić je rekao da od ruskog predsednika Vladimira Putina nikada nije čuo prigovor o srpskoj orijentaciji da bude član EU.

''Ja sam se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sreo toliko puno puta, kao skoro nijedan drugi evropski političar i ni jedan jedini put od njega nisam čuo prigovor protiv srpske želje za članstvo u EU. Jedino članstvo Srbije u NATO bi, naravno, bio problem za Rusiju, ali to se ne postavlja, jer Srbija želi da ostane vojno neutralna'', rekao je Vučić.

Na pitanje da li to znači da prihvata rusku aneksiju Krima, Vučić je rekao da Srbija nije priznala Krim kao deo Rusije i da to, takođe, nece ni učiniti.

Povezano

Sve vesti