"Sa Trampom prijateljem, neprijatelj vam ne treba"

Autor:

Evropa se budi i bar deklarativno podiže glas protiv SAD i Donalda Trampa. Pročitajte šta su rekli državnici iz EU povodom politike SAD na Bliskom istoku i ekonomskih "akrobacija".

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kritikovao je politiku američke administracije u mnogim stvarima, pozivajući istovremeno na "ujedinjeni evropski front" protiv Trampa i njegovog povlačenja iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i uvođenju trgovinskih tarifa prema Evropi.

Tusk je Donalda Trampa nazvao "lošim prijateljem", kao i da je "kapricizioan" (ćudljiv, tvrdoglav), uz opasku:

"Ako pogledate poslednje Trampove odluke, možete zaključiti da vam uz takvog prijatelja, neprijatelji nisu potrebni", rekao je Tusk pred Samit lidera država EU i Zapadnog Balkana u Sofiji.

Dodao je i da Evropa treba da bude zahvalna Trampu:

"Iskreno govoreći, Evropa treba da se zahvali Trampu, jer smo se rešili raznih iluzija. On nas je naterao da shvatimo da kad vam treba ruka prijatelja, da ćete ostati bez nje".

Tusk je čak istakao da se uz "tradicionalne političke izazove", kakvi su nezaustavljivi razvoj Kine i "agresivni pristup" Rusije, Evropa sada suočava sa još jednim - tvrdoglavom američkom administracijom.

"Nemam nikakvu dilemu da će u ovoj novoj igri, Evropa biti ili jedan od glavnih igrača ili pion. To su jedine dve opcije. Evropa mora da učini sve u svojoj moći da, uprkos renutnom raspoloženju, zaštiti transatlantske veze (veze sa SAD), ali i da bude spremna na sve moguće scenarije u kojima će morati da dela sama. Imamo dovoljno potencijala da odgovorimo izazovu, ali nam je potrebna mnogo veće zajedništvo i odlučnost", ocenio je Tusk.

Tuskove primedbe odnosile su se pre svega na to što su odlukom Trampa SAD povukle iz sporazuma sa Iranom i uvele su "najoštrije sankcije prema toj zemlji", premeštanjem ambasade SAD u Jerusalim, što je izazvalo gnev Palestinaca, ali i na negativne ekonomske poteze Vašingtona prema Evropi kakve su nove tarife na uvoz čelika i aluminijuma.

Merkel: EU više ne može da računa na zaštitu SAD

Tusk je pozvao na "zajedničko delovanje Evrope" u ovim izazovima, pogotovo odnosa sa Iranom i podršku postojećem sporazumu sa jednom od najmoćnijih zemalja Bliskog istoka. Evropa se trudi da zaštiti interese svojih kompanija u novonastalim okolnostima nakon povlačenja SAD iz sporazuma sa Iranom.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti