Čast za Srbiju: Vučić govorio prvi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je čast da prvi govori na današnjem Samitu EU-Zapadni Balkan, koji se održava u Nacionalnoj palati u Sofiji. Razgovarao i s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali i britanskom premijerkom.

83
A- A A+

Aleksandar Vučić je poručio da Srbija nastavlja da sprovodi reforme u procesu evrointegracija, te da će još intenzivnije raditi na sprovođenju reformi koje su neophodne kako bi Srbija što brže otvarala pregovaračka poglavlja.

Podsetio je na rezultate ekonomskih reformi koje je Srbija sprovela i zahvalio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na pokretanju inicijative Berlinskog procesa i na svemu što je do sad uradila na stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu.

Pogledajte fotografije:

Takođe, predsednik je zahvalio visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini i njenom timu na onome što su do sada uradili u dijalogu Beograda i Prištine.

Šest novih inicijativa za Zapadni Balkan (FOTO)

Rekao je da očekuje da i u budućnosti imamo saradnju sa EU kada je reč o odnosima Beograda i Prištine.

Takođe je rekao da očekuje da do kraja godine bude položen kamen-temeljac za autoput Niš-Priština.

Srbiji je na Samitu EU - Zapadni Balkan data izuzetna čast i predsednik Srbije je govorio pre nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Srbija i Crna Gora u EU do 2025?

Inače Makron se, u svom obraćanju, dva puta pozvao na predsednika Vučića.

Lideri EU i Zapadnog Balkana u Sofiji razmatraju dalje korake približavanje našeg regiona Uniji.

S predsednikom Evropskog parlamenta Antonijem Tajanijem Vučić je razgovarao o evropskom putu Srbije i njenom budućem članstvu, saopštila je pres služba predsednika.

Vučić s Merkelovom i Terezom Mej

Vučić je na samitu u Sofiji razgovarao i s britanskom premijerkom Terezom Mej i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Nakon druge plenarne sednice Samita Vučić je razgovarao sa britanskom premijerkom, sa kojom je, u razgovoru izašao na "femili foto". Vučić je Terezu Mej pozvao da poseti Srbiju. Takođe, tokom fotografisanja, a i nakon, Vučić je porazgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Tajani je rekao da je moguće postići dogovor o pristupanju Srbije članstvu u EU do 2025. godine, što je inicijalni datum koji je sadržan u Strategiji EU o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana, usvojenoj u februaru ove godine, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije je s premijerom Švedske Stefanom Levenom razgovarao o ekonomskim reformama, poslovanju švedskih kompanija u Srbiji, evrointegracijama i o dijalogu sa Prištinom.

Vučić je zamolio švedskog premijera da ohrabri investitore da u većem broju ulažu u Srbiju i zahvalio na podršci Švedske evropskom putu Srbije.

Vučić je razgovarao i s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem o bilateralnim odnosima i evropskim integracijama.

Uoči početka sastanka čelnika EU i Zapadnog Balkana Vučić je, kako je objavljeno na njegovom Twitter nalogu, o evrointgracijama Srbije odvojeno razgovarao i s austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Vučić je imao sastanke i s predsednicom Litvanje Darijom Gribauskajte, premijerom Luskemburga Haviejrom Betelom i ambasadorom Španije Pablom Garsijom čiji premijer Marjano Rahoj ne učestvuje na samitu zbog učešća Kosova.

Povezano

Sve vesti